Buurtbewoners Spengen doen emotionele oproep aan provincie: 'Moet eerst mijn kind doodgereden worden?'

KOCKENGEN - Bewoners uit Spengen willen dat de provincie zo snel mogelijk de 'levensgevaarlijke' kruising voor hun buurt aanpakt. Maar de provincie vindt de kruising veilig en wil de weg pas in 2026 aanpakken. "Weet u hoeveel keer oversteken dat nog voor onze kinderen is?", zeggen buurtbewoners.
Inwoners van Spengen manen de provincie tot haast met aanpak van een gevaarlijke kruising in het buurtschap
Dichtbij Kockengen ligt het buurtschap Spengen. Een lange, smalle weg met huizen en wilgenbomen langs elke zijde. Aan het einde van die weg ligt een kruising met de provinciale weg N401. Daar raast verkeer met 80 kilometer per uur langs en moeten bewoners meerdere keren per dag oversteken.
Marian Lambert woont al zo'n dertig jaar in de buurt en heeft de weg drukker zien worden. "Er rijdt gewoon veel meer verkeer dan waar de weg jaren geleden voor is ingericht." Ze vindt de weg naast haar huis levensgevaarlijk en wil dat de provincie de weg zo snel mogelijk aanpakt.

'Levensgevaarlijk'

Buurtbewoner Marlous Scherpenzeel laat haar kinderen niet meer alleen oversteken. "Er is hier twee jaar geleden een middelbare scholier aangereden. Die is ernstig gewond geraakt, met stalen pinnen in haar arm tot gevolg. Je laat je kind dan niet meer alleen oversteken", vertelt ze.
In tegenstelling tot de bewoners vindt de provincie de weg wel veilig. "In de basis is deze kruising correct ingericht en daarmee veilig", laat gedeputeerde Arne Schaddelee weten. Toch snapt hij het onveilige gevoel van de buurtbewoners wel.

Likje verf en een tijdelijk bord

Vorig jaar zijn er een aantal aanvullende maatregelen genomen, zoals tijdelijke smileyborden en witte knoppen op de middenstrook, zodat de stoeprand beter opvalt. Maar buurtbewoners vinden dat niet genoeg. "Die maatregelen zijn gewoon een wassen neus. Er is letterlijk een klein stukje verf langs de vluchtheuvel aangebracht en we hebben een aantal weken twee smileyborden gekregen. Nou, die gaan lachen bij 80 kilometer per uur en dat vinden wij nog steeds veel te hard", reageert Marian.
"Wij hebben attentie verhogende maatregelen genomen. We monitoren de situatie en grijpen in als de situatie daar aanleiding toe geeft", geeft gedeputeerde Schaddelee aan. Tot verbijstering van veel inwoners. "Dat betekent dus als er een ongeluk plaatsvindt, dat ze dan pas iets gaan doen", reageert Marlous verbaasd. "Je wil niet dat jouw kind iets overkomt en dat ze dan pas de weg gaan aanpassen. Nee, het moet nu gebeuren."

'Pak de weg nú aan'

Toch is de provincie niet van plan om nu meer maatregelen te nemen. "Toekomstige maatregelen kunnen omwille van effectief omgaan met kosten en het beperken van overlast voor de omgeving en gebruikers van de weg het beste genomen worden gelijktijdig met het groot onderhoud", laat de gedeputeerde weten.
Dat gaat naar alle waarschijnlijk pas in 2026 gebeuren en dat vinden de bewoners veel te laat. "Weet de gedeputeerde hoeveel keer oversteken dat nog is voor onze kinderen?" zegt Marian. "Hoe moeilijk moet het zijn? Zet borden van 60 kilometer per uur neer, zet een flitspaal neer. Alle mensen van het buurtschap zeggen unaniem: deze kruising is onveilig. Luister toch naar je burgers."
Ook Statenlid Mieke Hoek van 50Plus vindt 2026 te laat. Zij dient daarom deze week een motie in. "Begin met het verlagen van de snelheid naar 60 kilometer per uur en het plaatsen van borden." Met haar motie wil Hoek dat de provincie gaat onderzoeken hoe die maatregelen zo snel mogelijk kunnen worden gerealiseerd. Aanstaande woensdag beslist Provinciale Staten erover.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.