De Jonge wil boostercampagne nog verder versnellen, daling in het aantal besmettingen zet door

© Myriams-Fotos, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet wil de boostercampagne tegen het coronavirus nog verder versnellen. Dat is nodig om de opkomst van de Omikron-variant tegen te gaan, zei demissionair minister Hugo de Jonge maandag, zonder verder in detail te treden.
Of dit betekent dat mensen niet meer zes maanden hoeven te wachten tussen hun tweede prik en een booster, bleef onduidelijk. De bewindsman zei dinsdag meer te kunnen zeggen over wat het betekent voor het tempo waarin mensen een boosterprik kunnen krijgen. De Jonge en demissionair premier Mark Rutte geven dinsdag weer een persconferentie over de coronabestrijding.
De nieuwe virusvariant stak vorige maand de kop op. "Wat we leren uit Engeland is dat het zich snel verspreidt", zei De Jonge. "Wat we ook leren uit Engeland is dat het versnellen van het boosteren wel helpt."
Het plan van aanpak wordt gemaakt door het RIVM en de GGD'en, aldus De Jonge. "Morgen kan ik zeggen in welke mate de versnelling zal optreden." Nederland begon vergeleken met de rest van Europa erg laat met boosteren, en de campagne kwam ook maar traag op stoom. De Jonge kondigde eerder een versnelling aan, waarmee er vanaf deze week zo'n 700.000 prikken per week moet worden gezet. Met dat tempo zou in maart iedereen aan de beurt zijn geweest.

Oproep Patiëntenfederatie

Begin december riep de Patiëntenfederatie in Utrecht nog op om mensen jonger dan 60 met een kwetsbare gezondheid voorang te geven in het krijgen van de boosterprikcampagne. Op dat moment schreef de bestuurder van de federatie dat 'de tijd dringt' voor 60-minners met een kwetsbare gezondheid.
In de tweede week van december was landelijk een lichte daling te zien geweest in het aantal besmettingen. Daarnaast daalde het aantal patiënten dat werd opgenomen: die week ging het om 1.998 opnames, 7 procent minder dan in de week ervoor. Op de IC werden 343 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, een afname van 9 procent. Ondanks de daling meldde het RIVM dat het aantal besmettingen nog wel hoog was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.