Zegveldse blaast dorpsvlag nieuw leven in: 'Mogen trots zijn op ons dorp'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
ZEGVELD - Zegvelders mogen trots zijn op zichzelf, vindt de 26-jarige Mijntje de Leeuw die er zelf ook woont. En daarom blaast ze nieuw leven in een oud symbool, namelijk de vlag van Zegveld. Ze bestelde er tientallen in de hoop dat alle masten van het dorp er straks vol mee hangen. "Het ziet er gezellig uit en verbindt elkaar een beetje."
Blauw, geel, wit en rood; die kleuren vind je terug in de oude gemeentevlag van Zegveld, die in 1938 werd gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De gele kleur staat voor Woerden, het rood en wit voor Utrecht en in het blauwe vlak zie je twee gele waldhoorns. Die verwijzen naar het familiewapen van de familie van Segvelt.

Geen vlag te zien in Zegveld

Het is een prachtige vlag, vindt Mijntje, maar wie Zegveld binnenrijdt ziet 'm nergens hangen en dat vindt ze jammer. Hoe anders ervaarde ze het toen ze recent Barneveld inreed, de plek waar ze over niet al te lange tijd naartoe verhuisd om samen te gaan wonen met haar vriend. "Ik zag overal een vlag hangen en ik voelde mij meteen heel erg welkom", zegt ze.
En dat gevoel wil ze in Zegveld ook creëren. Mijntje hoopt dan ook dat zoveel mogelijk mensen een vlag op gaan hangen. "En het kan altijd! Als iemand jarig is, als de voetbalclub heeft gewonnen, als er een nieuw iemand in de straat komt wonen."

'We doen ertoe'

"Ik ga dan wel verhuizen maar ik ben echt trots op mijn dorp", vervolgt ze. "Mijn vader is een Zegvelder, mijn opa was een Zegvelder. Het is een prachtig klein dorp met heel veel leuke mensen. We mogen best laten zien dat wij Zegvelders zijn die er echt toe doen."