Utrechtse economie groter dan voor corona

© ANP
Provincie Utrecht - De economie in de stad en provincie Utrecht is boven het niveau van vlak voor de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Utrecht doet het beter dan het landelijk gemiddelde. De totale Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 2,3 procent ten opzichte van twee jaar geleden, vlak voor het begin van de pandemie. In de vier economische regio's in de provincie Utrecht lag dit percentage hoger, tussen de 3 en 5 procent. De meeste groei is te zien in het zuidoosten van de regio. "Maar de verschillen zijn niet opvallend groot binnen de provincie Utrecht", licht Peter Hein van Mulligen van het CBS toe.

Hardste klappen

De hardste klappen van de coronacrisis vielen in de sectoren toerisme, cultuur, recreatie en personenvervoer. "Utrecht had daar in het begin ook wel last van, bijvoorbeeld vanwege de spilfuncties die de stations van Utrecht en Amersfoort hebben, maar inmiddels is het herstel zodanig dat Utrecht uit het dal is geklommen."
Mulligen heeft wel een verklaring voor de groei in Utrecht. "Utrecht ligt centraal en heeft veel bedrijven in de transport, logistiek en zakelijke dienstverlening. Die sectoren zijn goed hersteld."

Krapte op arbeidsmarkt

Ook andere indicatoren, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en het gestegen ondernemersvertrouwen, laten zien dat Utrecht het goed doet. Mulligen: "De arbeidskrapte is ook een zorg, want als die te groot wordt, kan het de economische groei ook afremmen. Zover is het nog niet, maar ik kan me voorstellen dat het voor beleidsmakers wel een aandachtspunt is."
De economie is in het derde kwartaal van dit jaar in bijna alle Nederlandse regio's groter dan twee jaar geleden. Alleen in Haarlemmermeer en de Groningse buitengebieden gaat het nog niet goede kant op. "Het gebied rond Schiphol en Amsterdam hebben veel meer last van de pandemie doordat de luchtvaart en het toerisme zwaar zijn getroffen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.