Op naar de sloop: iconische Lekbrug nu écht weg uit onze regio

NIEUWEGEIN - De welbekende bogen van de Lekbrug zijn nu helemaal weg uit de regio. Na een 19 dagen- én nachtendurende operatie om 'm in stukken te snijden, was de brug klein genoeg om onder andere bruggen door te kunnen. Maandagochtend maakte hij daarom zijn laatste vaart - op weg naar een slooplocatie in Schiedam. "Effe wennen, hoor. Dat-ie nu écht foetsie is."
Camera's en verrekijkers in de aanslag: zelfs als er al bijna niks meer over is van de Lekbrug, staan fans nog langs de rivier om 'm een laatste groet te brengen. Maandagochtend komt de laatste van de drie zendingen 'stukjes brug' over de Lek heen gevaren. De brug was zo groot, dat hij wekenlang versneden moest worden om uiteindelijk op verschillende pontons vervoerd te kunnen worden.
Enkeltje naar de sloop: versneden Lekbrug is nu echt weg uit de regio
"Oeh, gaat dat passen?", vraagt een Vianees zich af. En inderdaad: het lijkt maar nét goed te gaan. Met uiterste precisie past de versneden boogbrug onder de bestaande Jan Blankenbrug door. "Dat was wel even passen en meten, ja", lacht Sascha Oskam, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat.
Ook voor haar is het een bijzondere dag, zegt ze. Dat het een paar weken terug lukte om de brug weg te halen, was een opluchting. "Hoe gek het ook klinkt, je gaat zo'n brug toch een beetje missen. We hebben jarenlang naar dit moment toegewerkt, gezorgd dat die mega-operatie in goede banen werd geleid. En dat het dan lukt... Ja, dat is superfijn."
Net klein genoeg om erdoor te passen: maandagochtend ging de versneden Lekbrug onder de Jan Blankenbrug door.
Net klein genoeg om erdoor te passen: maandagochtend ging de versneden Lekbrug onder de Jan Blankenbrug door. © Daniel P.J. van Heugten

'Tikkie emotioneel'

De Lekbrugfans laten hun fototoestellen nog maar eens klikken. Na vandaag kan het niet meer, dat staat vast. "Ik heb intussen al 9000 foto's gemaakt", zegt iemand. "En steeds dacht ik: warempel, hij wordt steeds mooier. Dus je snapt waarom ik er op deze laatste dag ook bij moest zijn. Geen tranen, maar wel een tikkie emotioneel word ik ervan."
Het wordt wennen aan het 'gat' dat over blijft, daar zijn de mannen langs de Lek het over eens. "Maar laten we eerlijk zijn, hij was al wel verrot, hè. En nu kunnen we dat andere betonnen ding, die andere brug, zien zoals-ie echt was bedoeld."
De Iron Lady verdient een waardig afscheid, dus die geven we haar ook
Lekbrug-fan uit Vianen
Maandagavond komt de lading Lekbrug aan in Schiedam. 99 procent wordt gerecycled, dus veel blijft er uiteindelijk niet van over. Mogelijk zien we er iets van terug in een nieuwe brug of in een verkeersbord. Helemaal weg is de brug overigens ook weer niet. De aanbrug, het gedeelte dat vastzit aan land, is er nog. "We verwachten daar in het voorjaar klaar mee te zijn", aldus Oskam van Rijkswaterstaat.
Nog één keer wordt er naar de versneden brug gezwaaid. Een beetje een sip gezicht, geven de brug-fans toe. "Maar de Iron Lady verdient een waardig afscheid, dus die geven we dan ook."
Goed kijken, en je ziet de fans staan zwaaien - voor de allerlaatste keer.
Goed kijken, en je ziet de fans staan zwaaien - voor de allerlaatste keer. © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.