Viroloog Marion Koopmans deelt schokkende bedreigingen: 'Ik ben er eigenlijk wel klaar mee'

© ANP
HUIS TER HEIDE - OMT-lid Marion Koopmans uit Huis ter Heide is klaar met de bedreigingen en hatelijke berichten die ze ontvangt. De viroloog roept onder meer het Openbaar Ministerie en D66-leider Sigrid Kaag op hier nou eens werk van te maken.
Op Twitter deelt Koopmans een mail waarin de schrijver een verwijzing maakt naar de moord op Peter R. de Vries. "Ze hebben de verkeerde voor de ingang van de parkeergarage door de kop geschoten", aldus de mailer die zich D.P. noemt. Hij maakt de virologe ook uit voor "goor monster" met een "corona rotkop" en noemt haar een "corrupte, zakkenvullende volksverlakker".
"Zullen we van dit soort zaken komend jaar echt werk gaan maken? Ik ben er wel klaar mee, eigenlijk", reageert Koopmans.
Ook D66-leider Kaag plaatste vandaag op Twitter bedreigingen die ze heeft ontvangen. "Zoals u ziet weten we waar u woont", schrijft iemand aan de politica. Kaag stond in oktober in de rechtszaal tegenover een 43-jarige man die haar had bedreigd.

Cijfers

In 2020 zijn zeshonderd meldingen gedaan van mogelijke bedreiging van politici. Het OM concludeerde in 274 gevallen dat het om een strafbare bedreiging ging. In 2019 waren er 393 meldingen en 206 strafbare bedreigingen.
Het is volgens het OM aannemelijk dat de hogere cijfers samenhangen met de toenemende polarisatie in de samenleving. Daarnaast zijn niet alleen politici doelwit, maar ook andere sleutelfiguren in de coronacrisis.
Veel bedreigingen worden gedaan via social media, met name via Twitter en Instagram. Voor het achterhalen van de persoon achter een account is meestal onderzoek nodig. Dat is vaak een zaak van lange adem. In 75 zaken leidde onderzoek in 2020 niet tot een aanhoudingen. Volgens het OM zijn 88 zaken zijn nog in behandeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.