Onderzoek: 'Twee op de drie kinderen heeft mogelijk al corona gehad'

© ANP
UTRECHT - Het aantal kinderen dat al corona heeft gehad is waarschijnlijk nog hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het UMC Utrecht in samenwerking met onder meer het RIVM. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning, die het onderzoek leidde, schat dat 'mogelijk al twee op de drie kinderen onder de twaalf jaar al corona heeft gehad'.
Voor het onderzoek werden 307 huishoudens met in totaal 1209 mensen wekenlang gevolgd. In een vraaggesprek met Trouw zegt Bruijning dat we 'vorig jaar veel corona onder kinderen hebben gehad zonder dat het is geconstateerd'. Het virus bij kinderen is volgens haar vaak niet te onderscheiden van een willekeurige verkoudheid.
Bruijning: "Wetende dat de deltavariant van het virus besmettelijker is dan de varianten die tijdens ons onderzoek dominant waren en we nu al even kampen met een vierde golf, schatten we dat mogelijk al twee op de drie kinderen hier al corona heeft gehad. Dat is meer dan eerder aangenomen."

Scholen

De Utrechtse kinderarts kan op basis van dit onderzoek niet zeggen of een kind dat een milde infectie heeft doorgemaakt ook beschermd is tegen een nieuwe infectie. Ze durft ook niet te zeggen of een vaccin wel nut heeft voor kinderen die al covid hebben gehad. Wel spreekt ze zich in de krant uit over het sluiten van de scholen, een week voor de kerstvakantie. Ze noemt dat 'een laatste redmiddel', maar omdat het nu maar om vier dagen zou gaan is het ook weer niet heel rampzalig.
"In principe vind ik dat het verstandig is om het sluiten van scholen pas als laatste redmiddel te gebruiken. Aan de andere kant: waar hebben we het over? Het gaat over 4 lesdagen, 24 december zijn kinderen meestal vrij. Het is een kleine ingreep waarmee je wat infectiedruk kan wegnemen. Maar hoeveel het echt oplevert, weten we dan weer niet. Het zekere voor het onzekere te nemen vanwege de nieuwe omikronvariant, daar kan ik wel inkomen. Maar ik zou zeggen: laten we niet een enorm verhit debat voeren over die vier dagen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.