OM eist 16 jaar cel in hoger beroep tegen verdachten van liquidatiepoging in Ondiep

© Koen Laureij
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep 16 jaar gevangenisstraf voor twee verdachten van een mislukte moordaanslag in de Utrechtse wijk Ondiep, drie jaar geleden. Een bewoner van de Rietstraat wilde met zijn auto rond lunchtijd zijn kinderen van school halen, toen vanuit een bestelbus die de weg blokkeerde het vuur op hem werd geopend.
Door snel achteruit te rijden wist de man op 3 december 2018 zijn leven te redden. Hij kon niet wegkomen, omdat in zijn straat en in een zijstraat vuilniswagens reden. De daders gingen er gelukkig vandoor na een salvo uit het vuurwapen. Een kogel die in de richting van de borst van het slachtoffer werd afgevuurd, ketste af op zijn stuurwiel. Andere kogels boorden zich in zijn motorkap.

DNA en getuigen

De 48-jarige Hagenaar Michael C. en de 50-jarige Gio W. uit Bergen op Zoom werden vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 14 jaar cel. Zowel de verdachten als het OM tekende hoger beroep tegen dat vonnis aan. Het OM vindt de straf te laag. De verdachten hielden bij het gerechtshof in Arnhem vol dat zij niet de daders waren.
Volgens de advocaat-generaal heeft het OM voldoende overtuigend bewijs dat W. de schutter is geweest en C. de chauffeur, en dat zij samen de aanslag hebben uitgevoerd. Van C. werd dna aangetroffen op het stuur van de bus waarmee de aanslag werd gepleegd. Het dna van W. is in de vluchtauto aangetroffen, die volgens het OM waarschijnlijk ook was gebruikt om de buurt te verkennen en het doelwit te observeren.

Herkend

De verdachten voldoen volgens het OM aan het signalement van de daders. Portier W. is door een groot aantal mensen herkend na vertoning van beelden in Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht, onder wie zijn werkgever en meerdere politiemensen die hem kennen vanuit het uitgaansleven in Bergen op Zoom. Volgens het OM hebben de twee nog altijd ongeloofwaardig alibi's, dat zij meerdere keren hebben bijgesteld.
De vermeende schutter Gio W. is eerder veroordeeld als medepleger van een andere moordpoging. En medeverdachte Michael C. had thuis een flinke voorraad explosieven en een baken waarmee auto's kunnen worden gevolgd. Deze feiten zijn voor de advocaat-generaal reden om een extra zware straf te eisen.

Motief onduidelijk

Het motief voor de liquidatiepoging blijft onduidelijk. Het slachtoffer zelf heeft volgens het OM geen aangifte willen doen, vanwege de veiligheid van zijn gezin. Het is wel opmerkelijk dat de Utrechter acht maanden voor de mislukte aanslag op zijn leven ook al werd geobserveerd. Twee Nieuwegeiners stonden daarvoor vorige week terecht. Een concreet verband met de latere aanslag werd daarbij echter niet aangetoond.
In het hoger beroep tegen de twee verdachten van de mislukte liquidatiepoging in de Rietstraat doet het gerechtshof in Arnhem over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.