Gemeente en provincie willen nul verkeersslachtoffers in 2050

© Menno Bausch
PROVINCIE UTRECHT - Nul verkeersslachtoffers in 2050, dat is de ambitie van onder andere de gemeente en de provincie Utrecht. Samen met het Openbaar Ministerie Midden-Nederland en de politie Midden-Nederland hebben zij de 'Intentieverklaring verkeersveiligheid' ondertekend, waar meerdere plannen in staan om dit te bereiken.
Volgens gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht is de inzet voor verkeersveiligheid 'keihard nodig'. Hij zegt: "Het gaat niet goed: landelijk stagneert de daling van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers en het aantal verkeersgewonden blijft zelfs toenemen."

Nieuwe voertuigen

Daar komt bij dat er steeds meer nieuwe soorten voertuigen op de weg komen, zoals snelle elektrische fietsen. Daarnaast blijven ouderen langer mobiel en is er allerlei moderne technologie bijgekomen die voor meer afleiding in het verkeer zorgt.
De Utrechtse wegbeheerders willen ongevallen voorkomen door risico's vroeg aan te pakken. Zo moeten obstakels in de berm worden verwijderd en kunnen wegversmallingen worden gemaakt om snelheden terug te dringen.

Nieuw verkeersmodel

Daarnaast ontwikkelt de provincie een zogeheten 'verkeersveiligheidsmodel' om wegbeheerders in de provincie te ondersteunen. Dit model geeft alle wegen een risicoscore van de verkeers(on)veiligheid. Dit model wordt jaarlijks geüpdatet met nieuwe informatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.