Snel dalende coronatrend, maar avondlockdown verlengd en scholen dicht door omikron-zorgen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In de afgelopen week zijn 116.477 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo'n 21 procent lager dan vorige week en een kwart lager dan de week ervoor. Dat is de snelste daling sinds augustus, meldt het RIVM. Ook in de provincie Utrecht is de neerwaartse trend krachtiger worden.
In de regio werden bij het RIVM 9649 positieve tests gemeld, tegen 12.030 in de week ervoor. Kijkend naar positieve testuitslagen per 100.000 inwoners doet Utrecht (708.9) het beter dan Zeeland (825), Limburg-Zuid (787), Midden- en West-Brabant (729), Kennemerland (720) en Zuid-Holland-Zuid (719).

Minder mensen naar de teststraat, maar vaker positief

GGD'en voerden vorige week iets meer dan 450.000 tests uit, tegen ruim 620.000 de week ervoor en bijna 670.000 nog een week eerder. De tests brachten vorige week wel relatief vaak een besmetting aan het licht. Van alle tests was 23,4 procent positief. Dat percentage is een record.
Het RIVM vermoedt dat het hoge percentage komt door de zelftesten die mensen thuis hebben. Als zo'n test negatief is en mensen verder geen ernstige klachten hebben, wordt het minder noodzakelijk om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. De mensen die nog wel komen, zijn bijvoorbeeld mensen die thuis een positieve zelftest hadden en dat willen laten controleren (een zogeheten confirmatietest).

Ziekenhuisbezetting

In de afgelopen week zijn er 1.878 nieuwe patiënten met covid in de Nederlandse ziekenhuizen opgenomen, 10 procent minder dan in de week ervoor. Op de IC werden 332 nieuwe patiënten opgenomen, een kleine afname in vergelijking met de voorgaande week (-4 procent).
In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 2744 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. In Midden-Nederland is de druk op de verpleegafdelingen licht gedaald en op de intensive care is dit gelijk gebleven, blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Druk op zorg

De mate waarin ziekenhuizen aan hun normale werk toekomen, is afgelopen week niet nog verder afgenomen. In het weekoverzicht van de NZa is zelfs een klein beetje vooruitgang te zien. Twintig van de 73 Nederlandse ziekenhuizen slagen er momenteel niet in om alle "kritiek planbare zorg" binnen zes weken te leveren. Dat waren er vorige week nog 21.
De meeste ziekenhuizen (42) verlenen helemaal geen 'planbare zorg' meer. Daaronder vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Vorige week betrof het 41 ziekenhuizen.Ruim 70 procent Utrechters neemt boosterprik
Pas als er dagelijks minder dan twintig nieuwe coronapatiënten op de ic's worden opgenomen, daalt de bezetting dusdanig dat de reguliere zorg weer kan worden opgepakt, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute ZorgDruk op de zorg blijft groot.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen loopt voorlopig nog wel op. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 445 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds februari. In de provincie Utrecht zijn 14 sterfgevallen gemeld als gevolg van corona

Boosterbereidheid in provincie Utrecht op ruim 70 procent

Het gros van de volledig gevaccineerde Nederlanders is bereid om een boostervaccinatie tegen het coronavirus te nemen. Ruim acht op de tien van hen geeft aan voor een extra prik te kiezen, zodra die mogelijkheid er voor hen is. Iets minder dan één op de tien wil (waarschijnlijk) niet zo'n boosterprik, blijkt uit enquête-onderzoek van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas.
In Zuid-Holland en in Overijssel is de boosterbereidheid het kleinst. Vooral in Flevoland zijn nog veel inwoners die er nog niet uit zijn: bijna een kwart weet het simpelweg nog niet. In Limburg en Drenthe is zijn de meeste gevaccineerden bereid om een extra inenting te nemen. Meer dan driekwart is overtuigd van het nut. In de provincie Utrecht wil 71 procent een booster te nemen.

Avondlockdown verlengd, basisscholen dicht

De avondlockdown wordt verlengd tot en met 14 januari en basisscholen gaan een paar dagen eerder met kerstvakantie. Vanavond wordt dit bekendgemaakt op een coronapersconferentie, zeggen ingewijden op het Binnenhof.
Demissionair minister Arie Slob zei vorige week nog dat de inzet was om het onderwijs open te houden. De vrees voor de omikron-variant en een besmettingspiek met kerstmis is echter toegenomen. Maandag mogen de scholen nog wel open zijn om een en ander te kunnen regelen en het jaar af te kunnen sluiten. Zonder maatregelen zou de kerstvakantie op vrijdag 24 december beginnen.

'Geen thuisonderwijs'

De Algemene Onderwijsbond (AOb) in Utrecht stelt dat afstandsonderwijs op zo'n korte termijn niet meer te organiseren voor scholen en ouders. Onder meer de PO-Raad, de Algemene Vereniging Schoolleiders en CNV Onderwijs zijn het daarmee eens.
De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) en de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) wijzen erop dat de meeste ouders gewoon moeten werken komende week. "Het onderwijs zou dus noodopvang moeten aanbieden aan alle werkende ouders."

Pfizer: covid-pil beschermt ook tegen omikron

Tot slot mogelijk goed nieuws. Een langverwachte studie naar de covid-pil van Pfizer bevestigt dat het medicijn helpt bij het voorkomen van ernstige ziekten, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Pfizer zegt dat de antivirale pil in laboratoriumstudies ook werkte tegen de omikon-variant.
"We zijn ervan overtuigd dat deze potentiële behandeling een cruciaal hulpmiddel kan zijn om de pandemie te helpen onderdrukken", zegt de CEO van Pfizer in een verklaring.
Vorige maand vroeg Pfizer de pil, bekend als Paxlovid, goed te keuren op basis van een voorlopige reeks gegevens. Mogelijk hebben besmette Amerikanen al binnen enkele weken toegang tot het medicijn, schrijft de New York Times. De Europese geneesmiddelenwaakhond buigt zich nog over de data.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.