Dit is de nieuwe vluchtelingenopvang in Utrecht: 'Gisteren nog hotelgasten, vandaag de eerste asielzoekers'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De hotelgasten liepen gistermorgen nog langs het ontbijtbuffet en vandaag komen de eerste 60 vluchtelingen aan in Star Lodge in Utrecht. Het hotel in de Voorveldse Polder is in rap tempo omgebouwd tot noodopvang. In elke kamer staan twee stapelbedden voor vier personen, er hangen A4'tjes met informatie in verschillende talen en er is een ruimte voor activiteiten en ontspanning.
"Er komen hier in totaal 336 vluchtelingen. Voor Kerst proberen we vol te zitten", vertelt locatiemanager Angela Fine van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "We hebben nog geen idee waar de vluchtelingen vandaan zullen komen. Ze zijn nu nog onderweg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel of zitten daar al. Het kan iedereen zijn."
Een kamer voor vluchtelingen in Star Lodge.
Een kamer voor vluchtelingen in Star Lodge. © RTV Utrecht

Gezinnen

De noodopvang in het hotel aan de Biltsestraatweg is volgens het COA heel geschikt voor families. Er is sanitair op de kamer en dat is vrij uitzonderlijk voor een vluchtelingenopvang. Toch oogt het ook wel krap. "We hebben naar de vierkante meters gekeken en dit is ruim voldoende om met zijn vieren te mogen bewonen in deze situatie", zegt locatiemanager Fine.
"We hopen op gezinnen, maar ook alleengaande of alleenstaande mannen en vrouwen kunnen hier terecht." De inloopdouche met gordijn biedt deze groep wel weinig privacy. "Dat is een nadeel, maar in een noopvang is het soms niet anders."
Sanitair op de kamer.
Sanitair op de kamer. © RTV Utrecht

Corona

Het COA zegt zeer alert te zijn op mogelijke corona-uitbraken. De bewoners van de noodopvang worden bij aankomst meteen getest. "Dan weten we meteen of iemand iets bij zich draagt of niet. We werken heel nauw samen met de GGD. Zij adviseren ons." Zo wordt de vluchtelingen de mogelijkheid geboden om zich te laten testen en vaccineren en wordt er rekening met de anderhalve meter, ook in de eetruimte. Op verschillende plekken moet ook een mondneusmasker worden gedragen.
Star Lodge is maximaal een half jaar open voor onderdak. De opvang valt onder de regie en verantwoordelijkheid van het COA. Het pand is nu voorlopig niet meer in gebruik als hotel. De eigenaar van het pand wordt financieel gecompenseerd. "Over de prijsafspraken kan ik niks zeggen", aldus de locatiemanager. "Ik kom pas in beeld als de bedden er staan."
De brandweer en de GGD hebben positief geadviseerd over het gebruik van het hotel. Bij de beoogde opvanglocatie in het oude gebouw van Holland Casino liep het daar juist spaak. De Veiligheidsregio Utrecht wilde pas een vergunning geven na een ingrijpende verbouwing, maar daarvoor was geen tijd.
Coronamaatregelen in de opvang.
Coronamaatregelen in de opvang. © RTV Utrecht
Het naastgelegen restaurant Loft88 gaat tijdelijk dicht voor bezoekers. De horecazaak gaat maaltijden verzorgen voor de vluchtelingen in Star Lodge Hotels. Volgens de gemeente heeft het restaurant zelf besloten dat ze daarbij niet open kunnen blijven voor bezoekers.
Sinds enkele maanden is sprake van een groot tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen in Nederland. Het kabinet heeft daarom een dringende oproep aan gemeenten gedaan om noodopvangplekken te regelen.