Utrechtse basisscholen staan voor extra lange coronakerstvakantie: 'Veel te lang onduidelijk gebleven'

UTRECHT - Basisscholen maken zich op voor een extra lange kerstvakantie. Het demissionair kabinet heeft besloten om de basisscholen een week voor de vakantie al te sluiten. Het basisonderwijs moet uiterlijk volgende week dinsdag dicht, vervangend onderwijs hoeft niet te worden gegeven.
Voor de Utrechtse scholen wordt het alle hens aan dek. De meeste basisscholen gaven eerder aan hun plannen voor de komende weken pas als het nieuws op de persconferentie definitief bekend wordt gemaakt. RTV Utrecht belde voorafgaand met de persconferentie met verschillende scholen.

'De gezelligste dagen, die wil je niet missen'

De laatste dagen voor de kerstvakantie draaien meer om gezelligheid en het jaar goed afsluiten dan om rekenen en taal, zegt Jan Heijmans van De Horn in Wijk bij Duurstede. Heijmans: "Eigenlijk zijn het de gezelligste dagen, die wil je niet missen. Overal draaien we kerstmuziek en staat er een tv met een open haard op."
De wisselende berichten van de afgelopen weken zorgden ervoor dat veel scholen niet vooruit willen lopen op de zaken. Eind november adviseerde het OMT om de kerstvakantie eerder te laten beginnen, waarna demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) liet weten daar geen voorstander van te zijn.
Wel word ik een beetje moe van het gezwabber van het kabinet
Rohan de Groot, directeur van Op Dreef in Utrecht
Binnen de Utrechtse scholen is begrip voor de keuze en ook voor de moeilijkheid voor de regering. "Wel word ik een beetje moe van het gezwabber van het kabinet", zegt Rohan de Groot, directeur van bassischool Op Dreef in Utrecht. "Het is veel te lang onduidelijk gebleven."
Ouders: 'Het gaat gewoon niet'

Marjet Winsemius, directeur Stichting Voor Werkende Ouders:
"Wij krijgen heel veel reacties van ouders die met de handen in het haar zitten. Zij maken zich zorgen om hun kind én om zichzelf. Als de scholen sluiten betekent dat een lockdown voor het hele gezin. Want, los van dat het om de drukste week van het jaar gaat, weten werkende ouders niet waar ze hun kinderen moeten laten. Ze mogen niet naar opa en oma en de BSO is eigenlijk een rare optie want dan komen de kinderen ook bij elkaar. Bovendien is de BSO alleen voor 's middags en kampen zij ook met een tekort aan personeel.
Heel veel ouders zeggen: Het gaat gewoon niet. Ik weet niet hoe ik dit moet doen zo kort van tevoren."

Voordat het nieuws van de schoolsluiting vanmiddag uitlekte, zei intern begeleider Annelies Bakker van de Da Costaschool in Utrecht dat het wat haar betreft het beste zou zijn als de school open zou blijven. "Regelmaat en direct instructies kunnen krijgen, dat is het beste voor deze kinderen."
Bakker denkt niet dat de extra week kerstvakantie zal zorgen voor een leerachterstand. Veel kinderen hebben al lesweken gemist door quarantaines, dat ene weekje maakt weinig extra verschil. Op de Da Costaschool in Kanaleneiland is hard gewerkt om achterstanden uit eerdere lockdowns weg te werken. "We hebben na de vorige sluiting heel goed gepresteerd", zegt Bakker. "Dat je voldoende leerwinst haalt, dat je voldoende ontwikkeling ziet bij de kinderen."
Archiefbeeld van De Horn in Wijk bij Duurstede
Archiefbeeld van De Horn in Wijk bij Duurstede © RTV Utrecht
Jan Heijmans van De Horn in Wijk bij Duurstede legt zich direct neer bij de beslissing van het kabinet. "Het is zo makkelijk om kritiek te leveren. Als jij in de schoenen staat van de ministers en het OMT die de knoop moeten doorhakken: dat is zo moeilijk. Ik ga van mijn stoel geen kritiek leveren."
Ook op zijn eigen school zijn de meningen verdeeld. Groep 8 zit op dit moment in quarantaine, groep 6 zat dat eerder al. "Er zijn zoveel meningen in het team. De een zegt: wat mij betreft mag de school gesloten worden want er zijn al zoveel besmettingen. De ander zegt: laat de school open, want online les is zoveel gedoe."

Na de kerstvakantie

De scholen hopen dat ze na de kerstvakantie gewoon weer open kunnen. "Met frisse moed", zegt Heijmans van De Horn in Wijk bij Duurstede. Maar mocht dat niet kunnen, dan start de school direct met online onderwijs.
Op de Utrechtse Da Costaschool zijn sommige ouders de Nederlandse taal niet voldoende machtig om voldoende ondersteuning te kunnen bieden bij de online lessen. Tijdens de vorige sluiting mochten kwetsbare kinderen daarom toch naar school komen. Annelies Bakker hoopt niet dat het zover komt. "Als je dit elk jaar gaat doen, de school zes of zeven weken dicht, dan is dat niet bevorderlijk voor het onderwijs."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.