Afhaal vindt steeds minder aftrek bij Utrechtse restaurants: 'De energie is op'

UTRECHT - Een lekkere maaltijd of dinerbox afhalen bij een restaurant onder het mom van 'Support your locals' lijkt in Utrecht een stuk minder populair dan in het begin van de coronacrisis. "Dat hele idee van: 'We doen het met zijn allen', lijkt een beetje weg."
Afhaal vindt steeds minder aftrek, Utrechters lijken hun 'locals' steeds minder te supporten
Bij de Utrechtse horecagroothandel GEPU zag directeur Wilbert van Putten de afgelopen weken zijn omzet flink dalen. "Met meer dan 50 procent. Dat komt omdat de avondlockdown in één keer werd ingezet, terwijl we juist de schappen vol hadden liggen ter voorbereiding op de decembermaand. Alle artikelen die korter dan drie weken houdbaar zijn, verkopen we lastig. Dat komt omdat het met name dinerartikelen zijn en in mindere mate lunchartikelen. Horecaondernemers kunnen daar nu niets mee."
Nu restaurants nog wel lunch mogen draaien, merkt Van Putten dat er minder behoefte is aan afhaal. "Restaurants moeten daar hun hele organisatie op aanpassen, en bovendien staat dan ook alles vol met verpakkingsmaterialen. Om dat nu allemaal weer op te gaan tuigen, terwijl je overdag ook open moet of kan zijn tot 17.00 uur... Dat is heel moeilijk te combineren."
Bij horecagroothandel GEPU in Utrecht daalde de omzet door de avondlockdown zeker met de helft.
Bij horecagroothandel GEPU in Utrecht daalde de omzet door de avondlockdown zeker met de helft. © RTV Utrecht / Evie Westland

'De rek is eruit'

Willem van Heijningen, eigenaar van restaurant Op Roose in Kanaleneiland heeft daar in ieder geval geen zin meer in. "Tijdens de eerste lockdown ging het heel goed met take-away en heeft ons ook echt geholpen om het hoofd boven water te houden. Maar het is gewoon echt niet leuk, het is niet onze corebusiness", verzucht hij.
"Wat ook meespeelde tijdens die eerste lockdown: het was toen iets van 30 graden buiten. Mensen kwamen langswandelen, haalden een koffietje. Nu is het hartstikke koud en komt er geen hond. Inmiddels wordt iedereen in meer of mindere mate getroffen door de crisis, mensen houden toch wat meer de hand op de knip. De rek is er gewoon uit."
Op Roose probeert de klap deels op te vangen door in het weekend eerder open te gaan, zodat er ook ontbeten kan worden. Maar maaltijdboxen of pizza's bezorgen stelt hij zolang mogelijk uit. "Thuisbezorgd en Deliveroo vragen bizarre percentages, dat is gewoon niet leuk meer. Bovendien is het jammer als je restaurant terwijl je open bent vol staat met plastic bende. Dat is slecht voor het milieu en de horecagroothandel heeft de prijzen van die disposables ook zowat vertienvoudigd. Ik zeg niet dat we nooit meer afhaal gaan doen hoor, als het moet dan moet het. Maar voor nu hebben we betere verhoudingen met lunch en een beetje borrel. Die paar honderd euro die je dan daarnaast nog met take-away verdient is het voor nu niet waard."

Niet rendabel

En zo zijn er meer restaurants in Utrecht voor wie opengaan voor afhaal simpelweg niet rendabel genoeg meer is. Zo heeft restaurant Metro City Kitchen op het Jaarbeursplein besloten de deuren even helemaal dicht te houden. "Door de nieuwe maatregelen is het niet haalbaar om het restaurant open te houden. De rek is eruit en ondernemers zien dat het geen zin meer heeft. Daardoor is iedereen er wel klaar mee: de energie is op", zegt Linda Verkerk van Metro City Kitchen. Ook restaurant De Pomp aan de Croeselaan stopt met afhaal in de avond. "Er is gewoon niet zoveel animo meer voor", laat een medewerker weten.
De supermarkten zullen zich in de handen wrijven, ten koste van de horeca. Opnieuw.
Wilbert van Putten, groothandel GEPU
Van Putten van groothandel GEPU denkt dat supermarkten de lachende derde zijn. "Die hebben hun kerstartikelen allemaal al klaarliggen, met mooie receptenboeken erbij. Dat raakt de horecaondernemer nogal, en in deze periode nog meer. De supermarkten zullen zich in de handen wrijven, ten koste van de horeca. Opnieuw."

Eén groot pakhuis

Toch zijn er ook restaurants die nog wel brood zien in dinerboxen tijdens de feestdagen. "Wij zijn een bedrijf dat het vooral moet hebben van de zomer, met bruiloften en partijen op ons terras", zegt Chantal Tolboom, operationeel manager van restaurant Dengh in Leidsche Rijn. "Dat is onze topperiode, maar daarna komt toch wel de decembermaand. Dan zit het hier tot achter vol met gasten. Dit is nu het tweede jaar dat we gekozen hebben met boxen te werken. Het restaurant is veranderd in één groot pakhuis."
Toch is die ongezellige aanblik het waard, denkt Tolboom. "Vorig jaar kerst dachten we voor ongeveer tachtig personen dinerboxen te verkopen, het werden er 600. Dit jaar verwachten we weer een mooie omzet te gaan draaien en zijn we ook echt klaar voor zulke grote aantallen."
Maar het gaat Dengh niet alleen om de omzet. "We willen gewoon graag ons eigen geld verdienen en voor het team is het gewoon leuk om gezellig met elkaar aan het werk te blijven. We hadden na de laatste persconferentie al geen hoop meer dat we opengingen met kerst, dus we hebben direct omgeschakeld naar de maaltijdboxen. We zijn er de afgelopen anderhalf jaar wel aan gewend geraakt."

Wintersport

Van Heijningen van Op Roose in Kanaleneiland slaat de feestdagen even over. "Wat ik met kerst ga doen? Lekker op wintersport, wat dacht je daarvan. Ik had mijn personeel sowieso even vrij gegeven met kerst. Hopelijk kunnen we dan met goede moed het nieuwe jaar weer in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.