Podcast Stadhuisplein Utrecht: 'Burgemeester Sharon Dijksma is een aanwinst voor de stad'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Traditiegetrouw kijken de panelleden van de Podcast Stadhuisplein Utrecht in december terug op het functioneren van het college van B&W. Nieuwkomer Sharon Dijksma doet het als burgemeester prima, vindt het panel. Wethouder Lot van Hooijdonk krijgt al jaren veel kritiek, ook dit jaar weer. Maar ook andere wethouders laten hier en daar steken vallen, volgens het panel.
Arjan Kleuver werkt voor het Centrum Management Utrecht en is oud-raadslid voor D66. Hij is erg enthousiast over Burgemeester Sharon Dijksma. "Ik dacht in het begin dat ze een beroepspoliticus was, maar daar heb ik me in vergist. Het is een ontzettend leuke burgemeester, ze steekt haar nek uit. Ze heeft een eigen stijl en ze heeft leiderschap. Ik ben blij verrast."
De podcast Stadhuisplein kunt u hier beluisteren:
Wethouder Anke Klein heeft onder andere financiën onder zich. Zij is een dame met grandeur, vindt Kleuver. Oud-wethouder Yet van den Bergh (Leefbaar Utrecht) vindt dat wethouder Klein het niet goed doet. "Ik zie haar nooit. Ze heeft participatie in haar portefeuille. Ik vind dat participatie te wensen overlaat, en dat geldt voor het hele college. En dat ligt niet aan corona. Ze heeft de oude schoenen, de wijkraden, al in de vuilnisbak gekieperd, maar ze maakt geen werk van een opvolger."
Eerder dit jaar besteedde RTV Utrecht aandacht aan vuilnismannen die geld aannemen. Integriteit is onderdeel van de portefeuille van Linda Voortman. RTV Utrecht-journalist Marc van Rossum du Chattel vindt het jammer dat ze daar nogal halfwas op reageerde. Kleuver is enthousiaster: "Ik vind haar heel erg sympathiek, maar dat komt misschien ook omdat ze altijd leuk op mijn tweets reageert." Hij vindt het een van de leukste wethouders van Utrecht.
Wethouder Klaas Verschuure is zeer geliefd onder ondernemers. Hij komt overal, hij probeert de stad zo goed mogelijk door de coronacrisis te loodsen.
Arjan Kleuver (Oud-raadslid D66 en Centrum Management Utrecht)
Wethouder Lot van Hooijdonk krijgt bij de lokale analisten al jaren de handen niet op elkaar. Ook dit jaar wordt het panel niet blij van deze wethouder. Yet van den Bergh maakt zich boos over een proefballon van de wethouder over windmolens op de Lage Weide: "Waar blijft nu het plan om met elkaar die discussie te voeren, wat willen we met de stad." Kleuver: "Ze zal niet vragen wat ondernemers ergens van vinden. Afspraken met ambtenaren worden op het laatste moment afgezegd. En toch heb ik ook wel respect voor de manier waarop zij ergens voor gaat."

Strenge winter

Sinds twee jaar is Eelco Eerenberg wethouder in Utrecht. Hij heeft een paar minder succesvolle wapenfeiten op zijn naam. Zo is er veel kritiek op de sloop van een rij huizen aan de Croeselaan. Daarvoor ligt het meest duurzame fietspad van Utrecht, maar dat was na één strenge winter al aan gort gereden. Van Rossum: "Dat lost hij niet goed op, het ligt er nog steeds zo bij." En Eerenberg heeft Samen Veilig Midden Nederland in zijn portefeuille. Van Rossum: "De storm is gaan liggen en de wethouder heeft het dossier weer dichtgedaan en aan zijn ambtenaren overgelaten. Daar word ik chagrijnig van." Van den Bergh: "Er was een natuurlijk moment om een schone lei te maken, om het aan te pakken. En dat heeft hij gewoon voorbij laten gaan. Dat vind ik treurig."
Het Nieuwe Inzamelen gaat weer op de schop in de stad. Dat is de verantwoordelijkheid van wethouder Klaas Verschuure. Het nieuwste inzamelen, dat huishoudens weer stoppen met het aan de bron scheiden van afval, is geen succes. "Ik geloof niet in dit beleid", zegt Van den Bergh. Kleuver geeft juist aan dat ondernemers weglopen met Verschuure. Kleuver: "Hij is zeer geliefd onder ondernemers. Hij komt overal, hij probeert de stad zo goed mogelijk door de coronacrisis te loodsen."
Wethouder Klein heeft de oude schoenen, de wijkraden, al in de vuilnisbak gekieperd, maar ze maakt geen werk van een opvolger
Yet van den Bergh (Oud-wethouder Leefbaar Utrecht)
Wethouder Maarten van Ooijen doet het slecht op de portefeuille Sport, daar is het hele panel het over eens. Volgens Kleuver ligt zijn hart vooral bij de andere onderdelen van zijn portefeuille, zoals bij armoededossiers. Van Rossum: "De problemen rond Sportpark Overvecht Noord heeft hij vooral laten door etteren." Het panel vindt dat hij knopen moet doorhakken en dat hij het daar laat liggen.
Utrecht krijgt een grote nieuwbouwwijk. De Merwedekanaalzone is een wijk met vele duizenden woningen, maar zonder plek voor de auto. Het is het dossier van wethouder Kees Diepeveen. Van Rossum vraagt zich af of zo'n wijk wel toekomstbestendig is. Van den Bergh wrijft de wethouder vooral aan dat hij weinig tot stand brengt op het gebied van sociale woningbouw: "Daarvan had ik meer verwacht en meer gehoopt." Kleuver vindt het een grijze maar kundige bestuurder. "Het was fijn geweest als hij de grote onderwerpen wat beter op de kaart had gezet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.