Boosterprik voor volwassenen uiterlijk in januari, basisscholen week eerder dicht

PROVINCIE UTRECHT - Iedere 18-plusser krijgt uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Ook wordt de periode tussen de laatste vaccinatie of besmetting en de boosterprik verkort. Eerder moest men zes maanden wachten, maar dat wordt drie maanden. Aanleiding voor de versnelling is de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus.
Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.In totaal gaat het om 8,5 miljoen volwassenen die nog in aanmerking komen voor een booster. Vrijwel alle 60-plussers krijgen de uitnodiging voor het einde van het jaar.
Basisscholen gaan volgende week dicht om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Maar kinderen hoeven tijdens die week geen onlineles te krijgen, maakte Rutte bekend. Scholen moeten wel opvang regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Ook de buitenschoolse opvang gaat komende week dicht.
Omdat de coronaregels langer gelden, wordt de steun voor het bedrijfsleven verlengd. Bedrijven kunnen voor de periode tot eind maart loonsteun en tegemoetkoming van de vaste lasten (TVL) aanvragen. De zelfstandigenregeling TOZO keert terug. Het demissionaire kabinet trekt in totaal nog eens 4,4 miljard euro uit voor steun.
Verder worden alle nu geldende maatregelen verlengd tot en met 14 januari. Dat betekent onder meer dat er ook met Kerst een advies geldt om niet meer dan 4 gasten thuis te ontvangen. Na half januari wordt het pakket heroverwegen. Maar Rutte waarschuwde wel dat dit eerder het geval kan zijn als het aantal besmettingen door omikron weer oploopt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.