Drie mannen beroofd door Houtense jongens na seksafspraak met verzonnen meisje Lisa

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
HOUTEN - "Ik trap je helemaal in elkaar, ik snijd je keel door. Je hebt afgesproken met het zusje van een van ons. Je hebt 200 euro bij je. Geef die maar aan ons." Met deze dreigende woorden werd vorig jaar een man in Houten beroofd door een groep van vier jongens. Hij had via een datingsite een afspraak gemaakt met een meisje genaamd Lisa, maar kwam bedrogen uit.
Vandaag dag moest het viertal uit Houten zich voor meerdere berovingen in wisselende samenstelling verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht. D.D. was destijds 16 jaar en B.S. 17, op hen wordt het jeugdstrafrecht toegepast. De destijds 18-jarige M.V. en de 21-jarige J.B. moeten volgens het Openbaar Ministerie als volwassenen worden berecht. De jongsten zouden de hoofdverdachten zijn.
U zoekt Lisa. Vuile pedofiel. Ik trap je helemaal in elkaar!
een van de daders

Seksdate

Op 7 oktober 2020 wordt het eerste slachtoffer door het viertal naar een adres aan de Binnenweg in Houten gelokt. Via de datingapps Tinder en Kick heeft hij een seksafspraakje gemaakt met het 15-jarige meisje Lisa. Voor 200 euro zou hij met haar mogen doen wat hij wil. Maar als de man zich op de afgesproken plek meldt, komen vier jongens met bivakmutsen en mondkapjes dreigend dicht om hem heen staan.
"U zoekt Lisa. Vuile pedofiel. Ik trap je helemaal in elkaar", zou een van de vier hebben gezegd. Nadat een van de jongens dreigt zijn keel door te snijden, geeft de man de jongens het geld dat hij voor zijn vermeende date had meegenomen. Als ze proberen zijn telefoon af te pakken, omdat ze nog meer geld willen, zoekt de man bescherming bij mensen die hun hond in de buurt uitlaten en belt hij de politie.

Pedojagers

De jongens blijven staan en als de politie komt zeggen zij dat ze pedojagers zijn en de man wilden confronteren met het feit dat hij met een minderjarig meisje had afgesproken. Daarna hadden zij de politie willen bellen, maar hun slachtoffer deed dat zelf al. Daarom zouden zij hem met rust hebben gelaten. De jongens worden door de agenten uitgebreid gefouilleerd, maar er wordt geen geld gevonden.
Volgens de officier van justitie hoeft dat echter niets te betekenen, omdat de jongens ruimschoots de tijd hadden om de 200 euro te verstoppen voor de politie kwam. De man wil zijn geld volgens de aanklager niet terug. Hij zat fout met de seksdate met de minderjarige 'Lisa' en ziet het als leergeld, zou hij tegen de politie hebben gezegd.
Zij deden alsof zij Batman en Robin Hood waren, maar het ging hun puur om het geld.
officier van justitie

Tweede beroving

Vier weken na de eerste beroving is het opnieuw raak. Een andere man wordt door het verzonnen meisje Lisa op 7 november naar de Binnenweg gelokt voor seksafspraak. Het OM heeft alleen voor de twee jongsten voldoende bewijs dat zij daarbij betrokken waren. Ze dragen bivakmutsen en vragen het slachtoffer om zijn telefoon, portemonnee en sieraden, maar moeten uiteindelijk genoegen nemen met wat kleingeld, shag en de ruitenhamer uit zijn auto.
De 18-jarige B.S. was volgens het OM ook nog betrokken bij een eerdere beroving op 20 oktober vorig jaar. Een man zou toen zijn beroofd van 200 euro, zijn telefoon en zijn bankpas. Met de bankpas zouden B.S. en twee anderen vervolgens nog eens 2.000 euro hebben gepind. De jongen heeft bekend dat hij degene was die het nepaccount van Lisa heeft gemaakt en de afspraakjes met de slachtoffers maakte.
Volgens zijn vader heeft S. aan hem alle zaken opgebiecht waarbij hij betrokken was, ook een vierde date waarbij een man op tijd weg wist te komen. B.S. en D.D. vertelden ook over de rol die de twee oudere jongens hadden. De eerste beroving zouden zij met z'n vieren hebben bedacht en uitgevoerd. Het maken van een nepaccount zou een idee van J.B. zijn geweest. De twee oudere jongens verklaarden vandaag in de rechtbank dat zij zelf vooraf van niets hadden geweten en wezen vooral naar de anderen als hoofschuldigen.

Werkstraffen en jeugdgevangenis

Volgens de jongens was het de bedoeling om hun slachtoffers te confronteren met het feit dat ze met een 15-jarige hadden afgesproken, maar daar gelooft de officier van justitie niets van. "Zij deden alsof zij Batman en Robin Hood waren, maar het ging hun puur om het geld", vond de officier. De afspraken hadden volgens hem alle kenmerken van een ordinaire overval.
Het OM eist voor de jongste verdachten de zwaarste straffen. Voor B.S. negen maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. En voor D.D. zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Voor de oudste twee eist het OM 100 uur taakstraf. Als ze opnieuw de fout ingaan, zouden ze drie maanden de gevangenis in moeten. Het OM wil dat de rechtbank de vier verbiedt om contact te hebben met elkaar. Verder zouden zij zich moeten laten behandelen en een zinvolle dagbesteding moeten zoeken.
De rechters nemen vanwege het grote aantal verdachten en de naderende feestdagen drie weken de tijd om tot een vonnis te komen. Op dinsdag 4 januari doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.