Kleine theaters worstelen met programmering: 'Wij voelen ook onze verantwoordelijkheid'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Provincie Utrecht - Het leek er even op dat directeur Tom van der Poel van theater Speeldoos in Baarn ging sluiten, maar dat gaat hem toch te ver. De gasten en musici wil hij niet in de steek laten. Maar Van der Poel verwacht dat het een kwestie van tijd is voor de coronamaatregelen strenger worden en ook de middagvoorstellingen niet meer door kunnen gaan. "Wij denken dat alles dichtgaat, net als vorig jaar."
Er staat een popconcert voor kinderen op de planning, wat films en twee muziekvoorstellingen. Maar daar blijft het voorlopig bij. Van der Poel zet de programmering voorlopig stop. Zonder perspectief ziet hij geen andere mogelijkheid. "Tijdens de persconferentie werd gisteren gezegd: neem de kinderen nou niet mee naar de ballenbak. Ik voel een grote verantwoordelijkheid naar de mensen in mijn theater."
Van der Poel worstelt ontzettend met de stappen die hij moet nemen, omdat het beleid van het kabinet volgens hem veel te onduidelijk is. "Ik zou eigenlijk liever horen van het kabinet dat het allemaal niet meer mag, nu moet ik het zelf beslissen." De voorstellingen die nu gepland staan, kunnen op anderhalve meter. Dat vindt Van der Poel te verantwoorden. "En je wil ook wat voor je musici doen, daarom had ik er nog twee muziekvoorstellingen bij gepland."

Andere theaters

Niet alleen in Baarn is het moeilijk. Theater Flint in Amersfoort heeft voorlopig helemaal geen voorstellingen op het programma staan vanwege de coronamaatregelen die tot 14 januari worden verlengd. "Dit betekent dat er van zondag 28 november tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari geen voorstellingen en concerten plaatsvinden in Flint en de Sint Aegtenkapel", schrijft het theater op hun website.
Theater Aan de Slinger worstelt ook met de programmering. "Gelukkig stond er al niet veel op het programma", zegt Petra Wolf van het theater. "Maar we zitten wel met een aantal mooie voorstellingen die in de avond stonden gepland, zoals die van Trijntje Oosterhuis. Onze programmeur kijkt nu of die verplaatst kunnen worden naar de middag, een ander moment of toch moeten worden geannuleerd." Het theater zal in ieder geval zoveel mogelijk van het huidige programma proberen te behouden, laat ze weten.

Middagvoorstellingen in de schouwburg

Stadsschouwburg Utrecht laat weten door te gaan met wat ze de afgelopen weken ook hebben gedaan. Dat betekent dat doordeweekse avondvoorstellingen worden geannuleerd tot in ieder geval 14 januari. "We kijken verder of we een middagmatinee kunnen brengen en we zijn in onderhandeling met een aantal gezelschappen om een aantal voorstellingen die eind december en begin januari stonden gepland te verplaatsen naar een weekendmiddag", zegt Leontien Lems, hoofd marketingcommunicatie van de schouwburg.
Lems merkt dat haar collega's hebben geleerd van de coronacrisis. "We zijn niet meer zo snel in paniek als vorig jaar. Toen moesten we telkens zo snel schakelen. Je merkt nu dat de organisatie heel soepel omgaat met een veranderende situatie. We zijn verder wel blij dat de maatregelen nu voor een maand worden verlengd in plaats van een week of twee, want dat geeft ruimte om daar beleid op te voeren. " Ook artiesten laten zien dat zij meebewegen. "Over het algemeen merken we dat ze toch graag willen spelen."

Coronasteun

De coronasteun zorgt ervoor dat Theater Speeldoos in Baarn niet omvalt, maar Van der Poel maakt zich wel ernstig zorgen om de technische mensen en de artiesten. "Voor zzp'ers zit dit anders, een aantal is al op zoek naar een andere baan."
Vanmorgen heeft Van der Poel rond de tafel gezeten met zijn team. Voorlopig blijft wat er staat gewoon staan, maar gesprekken zoals dit voert hij liever niet. "We zijn er eigenlijk al aan gewend, maar op deze manier verdwijnt de ziel weer uit ons gebouw."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.