Verbreding A27 Amelisweerd op losse schroeven, provincie Utrecht wil snel om tafel met nieuw kabinet

© Robin Utrecht, ANP
UTRECHT - De omstreden verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd in Utrecht gaat mogelijk niet door. Dat blijkt uit het regeerakkoord van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
Het nieuwe kabinet is bereid om van de plannen af te zien als de regio met een beter voorstel komt om de fileproblemen op te lossen binnen de bestaande bak bij Amelisweerd. Het bereikbaar maken van nieuwe woongebieden in de regio, via openbaar vervoer en de auto, moet onderdeel zijn van het alternatief. Polder Rijnenburg wordt in het regeerakkoord nadrukkelijk genoemd als nieuwe locatie om te bouwen.
Als in de ogen van het kabinet aan de voorwaarden is voldaan, wordt het voorstel van de regio overgenomen. Zo niet, dan wordt de wegverbreding doorgezet.

Reacties

De provincie Utrecht laat in een reactie weten blij te zijn dat de nieuwe regering openstaat voor overleg. "We gaan graag zo snel mogelijk met het kabinet om tafel om alternatieven uit te werken met aandacht voor bereikbaarheid, leefbaarheid, woningbouw, gezonde verstedelijking en genoeg groen."
"Het is een ingewikkelde kwestie, die ingrijpt op leefomgeving van omwonenden, de grote woningbouwopgave, bereikbaarheid en economische groei in de regio", zegt gedeputeerde Arne Schaddelee. Hij wijst ook op de enorme groei die Utrecht de komende decennia te wachten staat. Naast slim investeren in de Ring Utrecht is volgens de provinciebestuurder een schaalsprong nodig op het gebied van openbaar vervoer en fietsen om de stad en provincie bereikbaar te houden..
De verbreding van de snelweg bij Amelisweerd is al decennia een beladen onderwerp. Er is met name veel weerstand tegen het kappen van bomen. Raadslid Heleen de Boer van GroenLinks in Utrecht is enthousiast dat er nu hoop gloort voor Amelisweerd. "Het nieuwe kabinet wil eindelijk kijken naar de mogelijkheid om de A27 te verbreden binnen de bak en dus zonder het kappen van Amelisweerd. Dat is een overwinning voor al die actievoerders die al jaren aantonen dat dat kan.
De Boer plaatst ook een kanttekening. "Het is wel vreemd dat de toekomstige coalitiepartijen dit verstandige besluit lijken te koppelen aan auto- en ov-bereikbaarheid van nieuwe woningbouwlocaties, waaronder Rijnenburg. Dat laatste zou namelijk heel onverstandig zijn: bouwen in een badkuip is geld gooien in een bodemloze put."
"Na jarenlange strijd door Utrechters, heeft Amelisweerd eindelijk weer een toekomst", reageert D66 in Utrecht. "Het nieuwe kabinet staat open voor de keus van de regio: de A27 niet verbreden, maar de drukte oplossen binnen de bestaande snelwegbak. Zonder bomen te kappen."
"Dit geeft hoop voor Amelisweerd, na al die jaren protest en verzet uit onze stad", reageert de Utrechtse PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth. "Het wordt wel op de regio afgewenteld: zoek een oplossing, anders asfalt. En het wordt gekoppeld aan de ontsluiting van Rijnenburg. Van groot belang voor betaalbaar wonen in Utrecht. Hoog tijd dat Utrecht eindelijk echt gaat meewerken aan woningbouw in de polder Rijnenburg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.