Baarn investeert 10 miljoen in theater en bibliotheek: 'Na 6 jaar heel blij dat het gelukt is'

BAARN - De gemeenteraad van Baarn heeft ingestemd met de grootschalige verbouwing van Theater De Speeldoos. Gisteravond besloot de raad om er bijna 10 miljoen euro voor beschikbaar te stellen. Het theater moet na de verbouwing ook plaats bieden aan de bibliotheek. Daarmee komt er een einde aan een lange discussie over het 'cultuurhuis' en verdwijnt de bibliotheek definitief uit het centrum.
Zo moet het eruit komen te zien
Zo moet het eruit komen te zien © Gemeente Baarn
De discussie zorgde voor een lange periode van onzekerheid voor Theater De Speeldoos. "Na zes jaar zijn we heel blij dat het gelukt is", vertelt directeur Tom van der Poel. "Het heeft heel veel werk gekost om tot dit resultaat te komen en nu gaan we de volgende fase in."

Niet in het centrum

Nadat de gemeenteraad in 2019 had besloten om het theater aan de Rembrandtlaan te laten verbouwen en de bibliotheek er bij in te laten trekken, was niet iedereen blij. Veel inwoners en ook enkele raadsleden zagen liever dat de bibliotheek in het centrum zou blijven.
Zo moet het cultuurhuis er aan de binnenkant uit komen te zien
Zo moet het cultuurhuis er aan de binnenkant uit komen te zien © Gemeente Baarn
Toen er daarna een ondernemer opstond met een plan om een nieuw cultuurhuis te bouwen midden in het centrum van Baarn, was dat volgens de gemeenteraad dan ook te mooi om niet te onderzoeken. Als het plan zou slagen zouden zowel de bibliotheek als het theater in het centrum komen.

Risico's

Eind vorig jaar bleken de risico's van het plan toch te groot. De hoge kosten van nieuwbouw en een aantal onduidelijkheden rond het project gaven voor de meeste fracties de doorslag om uiteindelijk toch te kiezen voor het verbouwen van De Speeldoos aan de Rembrandtlaan.
Van de Poel: "Dat plan was zo duur, dat konden wij als bibliotheek en theater echt niet betalen. Uiteindelijk heeft de meerderheid van de raad dat gelukkig ook ingezien."
Na de verbouwing biedt De Speeldoos ook plek aan de bibliotheek
Na de verbouwing biedt De Speeldoos ook plek aan de bibliotheek © Gemeente Baarn
Maar dit jaar bleek ook dat de vertraging van het verbouwingsplan een flink prijskaartje heeft gekregen. Door gestegen bouwkosten gaat het nog eens 1,6 miljoen euro extra kosten. Daarmee komt het totale bedrag op bijna 10 miljoen.
Een fikse stijging dus zeker met de wetenschap dat het plan in het beginstadium op 2,5 miljoen werd geschat. Maar Van der Poel legt dat toch iets anders uit. "Ooit zou het voor 2,5 miljoen verbouwd worden en dat is toen opgelopen tot bijna 4 miljoen. Het plan van de projectontwikkelaar kostte tussen de 16 en 20 miljoen", zegt hij. "En toen dachten wij als theater en bibliotheek, als wij eerst iets van 4 miljoen mogen uitgeven en er wordt nu al gesproken over tussen de 16 en 20 miljoen. Waarom zouden we dan niet wat meer mogen uitgeven op de huidige locatie? Uiteindelijk is daar dus die 10 miljoen euro uitgekomen."
De voorkant van het ontwerp voor het cultuurhuis
De voorkant van het ontwerp voor het cultuurhuis © Gemeente Baarn
Hoewel de kogel nu dus eindelijk door de kerk is, moet Baarn toch nog geduld hebben. Eerst moet er nog een aannemer worden gevonden voor de klus. De verwachting is dat de verbouwing in 2023 start en dat het nieuwe cultuurhuis eind 2024 zijn deuren opent. Tijdens de verbouwing krijgt De Speeldoos een tijdelijk onderkomen in Studio Baarn.
Van de Poel: "We hebben altijd gezegd dat we graag die warme rode pluche uitstraling willen behouden. Natuurlijk wordt dat een uitdaging omdat je met andere partijen in een gebouw gaat. Je moet allemaal wat geven en nemen. Maar we gaan er echt alles aan doen om die warme sfeer terug te laten komen."
Directeur Baarns theater over de verbouwing: "We gaan alles eraan doen om die rode pluche uitstraling te behouden"