De appel valt niet ver van de boom: 3 generaties kunstenaars komen samen in museum Flehite in Amersfoort

AMERSFOORT - Het was de bekendste Amersfoortse schilder uit de tweede helft van de 17e eeuw: Mathias Withoos. Hij was een hele grote in zijn tijd, zijn werk hangt zelfs in Buckingham Palace. Samen met zijn kinderen en een van zijn nazaten, de hedendaagse fotograaf Hans Withoos, heeft hij een grote overzichtstentoonstelling in museum Flehite. Hans: "We wisten in de familie altijd al dat Mathias Withoos een bekende schilder was, maar als kind vond ik het interessanter dat er een Mathias Withoos straat was dan de schilderijen waar we naar gingen kijken."
Museum Flehite heeft een tentoonstelling van Amersfoorts beroemdste schilder en zijn nazaten
Jaren later gaat Hans naar de kunstacademie en wordt uiteindelijk fotograaf. Door de ontmoeting met Withooskenner Albert Boersma leerde hij Mathias steeds beter kennen. "Ik merkte dat in heel veel dingen de manier van denken wel bij elkaar kwamen. Het gebruik van symbolieken en veel kleine elementen komen ook heel erg in mijn werk voor." Hans gebruikt schilderijen van Mathias of delen ervan als achtergrond en kleine accenten in zijn foto's. Bijvoorbeeld vlinders en vogels van zoon Pieter en bloemen die geschilderd zijn door de dochter van Mathias, Alida.
Vier het leven, met details uit de schilderijen van de kinderen Withoos
Vier het leven, met details uit de schilderijen van de kinderen Withoos © Hans Withoos
Hans heeft ook kleding ontworpen, met stoffen waarop stukken of details van de schilderijen van Mathias en zijn kinderen zijn gedrukt. Bijvoorbeeld voor zijn serie 'Modern Warriors', strijders van nu: "Waarom hebben we in het verleden alleen portretten van rijke mensen en strijders in hun harnassen gemaakt? In die tijd werden ze gezien als strijders van hun land. Ik dacht, laat ik een serie gaan maken over strijders van nu, die vechten voor het recht van het bestaan, gelijkheid van allemaal, ondanks kleur, andere uiterlijke kenmerken, noem maar op."
Het bosstilleven is een uitvinding van Mathias Withoos
Albert Boersma, Withoos-kenner
De schilderijen die Hans in zijn werk heeft gebruikt zijn voornamelijk zogenaamde bosstillevens. Withoos-kenner Albert Boersma: "Dat is een uitvinding van Mathias Withoos. We kijken bij hem altijd naar het einde van de dag. De dag staat voor het leven, de nacht staat voor de dood." In veel schilderijen zie je distels. "De distels staan voor de Christus. Withoos was een heel gelovig man. En het gaat allemaal over het leven na de dood."
Onderdeel van de expositie is een schilderij van een kolosaal panorama van Amersfoort. Hij liet zich daarvoor door het stadsbestuur goed betalen.
Mathias Withoos schilderde Amersfoort in de 17e eeuw alsof hij een drone had.
Sallant detail: Mathias zat in het stadsbestuur dat besloot hem de opdracht voor het schilderij te geven.
De tentoonstelling Ander licht op Withoos is te zien in museum Flehite tot en met 8 mei 2022
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.