Unesco: bloemencorso in Leersum cultureel erfgoed

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
LEERSUM - Unesco heeft de Nederlandse corsocultuur, waaronder het Bloemencorso Leersum, toegevoegd aan de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
Immaterieel erfgoed bestaat volgens Unesco uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die gemeenschappen een gevoel geven van identiteit en continuïteit die zij willen doorgeven aan volgende generaties.
In Leersum keken corsoliefhebbers reikhalzend uit naar het besluit. "Het zou een kroon op ons werk zijn", zei Judith Hoogendoorn, voorzitter van het Bloemencorso Leersum, vanmorgen. Ze ziet dat het corso een grote bijdrage levert aan de sociale cohesie. "Jong en oud, arm en rijk, iedereen werkt samen. Politieke voorkeuren doen er niet toe, je doet het samen. Dat is er zo mooi aan."
Het heeft zeker voordelen om op de erfgoedlijst te komen, stelt Hoogendoorn. "We mogen het logo van Unesco gebruiken. Als je in geldnood komt en je moet fondsen werven dan kan dat helpen. Ook kan het Bloemencorso niet afgeschaft worden, want het is erfgoed.
Corsocultuur
Nederland telt zo'n dertig bloemen- en fruitcorso's. Het Bloemencorso van de Bollenstreek werd in november al toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat corso wordt sinds 1947 gehouden en is uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks ruim 1 miljoen mensen op afkomen. Ook het Fruitcorso van Tiel, een optocht van wagens versierd met fruit, groenten, noten en zaden, is sinds 2013 nationaal immaterieel erfgoed. Maar er zijn ook kleinere corso's, die rijdend, stilstaand of zelfs varend worden gehouden.

Een bloemencorso is een optocht van praalwagens die versierd of bedekt zijn met bloemen. Elk bloemencorso heeft zijn eigen karakter, charme en onderwerp. Hoewel er over de hele wereld corso's worden gehouden is het vooral in Nederland een veel voorkomend evenement.

Minister

Ook de valkerij, het jagen met getrainde roofvogels, is ook toegevoegd aan de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. "Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur en de valkerij", zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). "Deze vorm en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit."
De minister spreekt donderdagmiddag met vertegenwoordigers van de corsokoepel en het Nederlands Overleg Valkerij Organisaties te ere van hun plaatsingen op de lijst.
Nederland telde tot vandaag één traditie op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed: het Ambacht van de Molenaar. Buitenlandse tradities die op de lijst staan, zijn bijvoorbeeld de Argentijnse tango, reggae en muziek uit Jamaica en de Belgische biercultuur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.