Fysio's druk met herstellende coronapatiënt: 'Mensen zijn radeloos van de vermoeidheid'

PROVINCIE UTRECHT - Het opbouwen van spieren, helpen met ademhalingsoefeningen en het op peil brengen van de algehele conditie. Zo maar een greep uit de dingen waarmee fysiotherapeuten heel druk mee zijn sinds de uitbraak van het coronavirus. Je kan het virus namelijk wel overwonnen hebben, maar dat wil niet zeggen dat je er helemaal vanaf bent. Patiënten hebben soms heel lang nodig om echt klachtenvrij te zijn.
"Het aantal patiënten is zeker toegenomen", zegt fysiotherapeut Ruud Middel. Hij behandelt heel wat ex- coronapatiënten in de praktijk Fysio-Fit in Utrecht. "Mensen zijn vooral radeloos, weten niet zo goed hoe ze ermee om moeten gaan, met die vermoeidheid die maar blijft hangen. Ook al heb je goed geslapen je wordt toch een soort van brakkig wakker."
Fysio Ruud over herstellen na corona: "Het aantal patiënten is zeker toegenomen"
Meer dan 157.000 mensen hebben sinds de uitbraak van de coronapandemie een fysiotherapeut in de arm genomen. Het merendeel van de patiënten is tussen de 40 en 70 jaar oud en gemiddeld komen ze voor twintig behandelingen.
Mensen zijn vooral radeloos, weten niet zo goed hoe ze ermee om moeten gaan, met die vermoeidheid die maar blijft hangen
Fysotherapeut Ruud Middel
En ze hebben dus vooral last van die extreme vermoeidheidsklachten die maar niet over lijken te gaan en dat heeft echt gevolgen voor het dagelijkse functioneren. "De normaalste dingen kunnen al ontzettend vermoeiend zijn zoals traplopen. Soms kunnen de longen bijvoorbeeld ook goed beschadigd zijn", vertelt Middel.

Behandelen

Maar wat kun je als fysiotherapeut nou doen om de klachten te verhelpen? Volgens Middel is het belangrijkste punt het rustig opbouwen van de conditie. Hij ziet dat met name jongere patiënten vooral denken 'the sky is the limit' en daar veel moeite mee hebben.
"Ze willen allemaal zo snel mogelijk weer naar de honderd procent toe. Maar ja, dat is nou net het probleem omdat het averechts gaat werken. Je wil eigenlijk onder je grens gaan trainen, niet de hele tijd aan het herstellen zijn", vertelt Middel. "Je wilt een beetje rond de veertig á vijftig procent van je maximum zitten tijdens een training. Als je dat gaat opbouwen wordt die veertig a vijftig steeds hoger en groter en kun je meer aan."

Rustig opbouwen

Eén van de patiënten die dat rustig opbouwen maar wat lastig vindt, is Anne uit Utrecht. Zij liep maanden geleden het coronavirus op en is nog altijd niet waar ze wil zijn.
"Het gaat vandaag redelijk, ik heb een redelijke dag. De vermoeidheidsklachten zijn het grootste probleem wat ik heb. Dat je lichaam continu op de noodrem trapt. Hoe sportief je ook was van tevoren", vertelt ze. "In het begin kon je al buiten adem raken van de vaatwasser uitpakken of een telefoongesprek. Nu is het voornamelijk nog vermoeidheidsklachten die blijven sijpelen. Het is gewoon heel vervelend."
En om ook dat te overwinnen, komt ze bij Ruud. Een keer in de week om aan haar conditie te werken. "En dat is een behoorlijke uitdaging omdat ik uit mijn verleden gewend ben om maar gewoon door te duwen en er altijd te zijn. En met longklachten blijkt dat je dat niet moet doen. Het heeft geen zin. Je wordt telkens weer teruggeworpen."
Ex-coronapatiënt Anne uit Utrecht over haar herstel: "Je leven wordt gematigd, alle spontaniteit gaat weg vanwege de vermoeidheid"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.