Openbaar Ministerie vervolgt tramschutter voor poging tot moord op bewaarder

© Nicole van den Hout
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat tramschutter Gökmen T. vervolgen voor poging moord, poging zware mishandeling en vernieling. De 40-jarige Utrechter stak op 17 februari van dit jaar met een zelf gefabriceerd wapen in op een bewaarder van gevangenis De Schie in Rotterdam. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op.
Het OM vervolgt T. ook voor vernieling en een poging tot zware mishandeling. In oktober gooide hij een pan met hete vloeistof naar een medewerker van gevangenis. T. was in de recreatieruimte van de gevangenis toen hij volgens het OM een agressieve houding aannam. Allerlei spullen die in de recreatieruimte stonden werden daarbij vernield. Toen een medewerker hem opdroeg te bedaren, gooide hij hete vloeistof in de richting van de medewerker. Die raakte daarbij gewond.

Levenslang

Gökmen T. zit op dit moment een levenslange gevangenisstraf uit vanwege een aanslag in en rond een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht op 18 maart 2019. Hierbij kwamen uiteindelijk vier mensen om het leven en raakten meerdere personen gewond, waarvan twee zeer ernstig.
Ondanks de opgelegde levenslange celstraf vindt het OM het van belang hem ook te vervolgen voor deze nieuwe feiten. "Dat is in de eerste plaats belangrijk voor de slachtoffers van beide incidenten in Penitentiaire Inrichting De Schie, maar ook als signaal richting de maatschappij dat dergelijk gedrag niet geaccepteerd wordt."
Daarnaast komt iedere levenslang gestrafte in Nederland na 25 jaar in aanmerking voor gratie. Strafrechtelijke vervolging en eventuele vonnissen die daaruit voortvloeien worden bij een gratieverzoek meegenomen.
Wanneer T. voor de rechter zal verschijnen, is nog niet bekend. De verwachting is dat dit in de eerste helft van 2022 zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.