Unieke tas scoren? In Vijfheerenlanden maken ze tassen van de oude gemeentevlaggen

VIJFHEERENLANDEN - Snijden, knippen, naaien: als een geoliede machine toveren Vianese naaisters oude gemeentevlaggen om in tassen. De banners die 'vroeger' in Leerdam, Zederik en Vianen werden gebruikt, lagen na de herindeling maar een beetje te verstoffen op een plank. Zonde om ze weg te gooien, vonden ze bij de gemeente Vijfheerenlanden. En dus worden ateliers nu ingezet om al die vlaggen een tweede leven te geven.
"Jeetje, wát een stof", verzucht naaister Tessy in atelier 't Puttertje in Vianen. "Die banners waren natuurlijk nooit bedoeld om een tas te worden. Maar gelukkig hebben wij goeie handen. Húp, de schaar erin en voor je het weet heb je een superhippe tas."
Tasje van de oude gemeentevlag: in Vijfheerenlanden gebeurt het
Als je het beleidsadviseur Marijn Bruurs zou vragen, is dit wat circulaire economie inhoudt. "Als ik vertel wat ik bij de gemeente doe, wordt er soms wat vaag op gereageerd. Maar dít is heel tastbaar. We proberen zo min mogelijk weg te gooien in onze regio door het juist een nieuw doel te geven. Zo kwamen we op het idee van die tassen."
Ja, zie maar een leuk tassie te maken van iets waar termen op staan als 'leerdoeldenken'
Nell en Ans, naaisters
Hij moet denken aan die bergen banners waar nog oude logo's op stonden van de drie voormalige gemeenten. "We dachten ook: wat moét je daar nu mee? Alleen was ze in de kliko doen ook geen optie. In gesprek met naaiateliers kwamen we erachter dat er pareltjes van gemaakt kunnen worden."
De naaisters van 't Puttertje werken zich suf om de tassen te fabriceren.
De naaisters van 't Puttertje werken zich suf om de tassen te fabriceren. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Naaisters Nell en Ans vinden het overigens wel een hele uitdaging. "Ja, zie maar een leuk tassie te maken van iets waar termen op staan als 'leerdoeldenken' of 'bedankt voor uw deelname aan het congres'. Al zijn we niet voor één gat te vangen, hè. Met een beetje fantasie maak je de mooiste creaties."

300 m2 aan banners

Wethouder Maks van Middelkoop er trots op, geeft hij toe. In een oproep aan inwoners had de gemeente gevraagd andere banners die bij mensen thuis lagen te verpieteren óók in te leveren. En daar werd goed gehoor aan gegeven. "Ruim 300 vierkante meter aan materiaal is uiteindelijk verzameld. Daar wordt nu hard aan gewerkt; het worden honderden tassen."
Hij moet lachen als hem wordt gevraagd voor welke tas hij zelf zou gaan. "Ja, als voormalig wethouder van Zederik moet ik toch voor de tas gaan met dát logo erop. Nee, het is maar gekheid. Misschien verzamel ik alle logo's wel gewoon."
Dit model gaat het worden: handig voor de boodschappen, volgens de naaisters.
Dit model gaat het worden: handig voor de boodschappen, volgens de naaisters. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
De tassen zijn voorlopig nog wel even in de maak, wanneer ze precies klaar zijn is nog niet bekend. Allereerst worden ze gebruikt als relatiegeschenken van de gemeente, maar mogelijk kunnen inwoners er ook eentje bemachtigen. "Daar denken we nog even over na", zegt adviseur Bruurs.

'Weggooien zonde'

Tessy knipt ondertussen nog wel door. Het werk wacht, zegt ze. "Gááf, die pijl op die banner. Zou toch zonde zijn geweest als dit was weggegooid? Nou, wij maken er wat leuks van, hoor."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.