Sharon Dijksma over een jaar burgemeesterschap: 'Het was een bijzonder en zwaar jaar'

UTRECHT - Precies een jaar geleden ontvangt Sharon Dijksma de Utrechtse ambtsketen. Ze neemt het stokje over van waarnemend burgemeester Peter den Oudsten en stopt als wethouder in Amsterdam. Ze krijgt in haar bewogen eerste jaar als burgemeester te maken coronamaatregelen, verschillende politieke dossiers en bedreigingen. "Het burgemeesterschap is heel erg goed bevallen maar het is natuurlijk een heel bijzonder en een zwaar jaar geweest, voor heel veel mensen in Utrecht", zegt de burgemeester.
Sharon Dijksma over een jaar burgemeesterschap: 'Het was een bijzonder en zwaar jaar'
Een dag voor haar installatie worden de coronamaatregelen in Nederland aangescherpt. Alle publieke locaties zoals musea en bioscopen zijn op dat moment gesloten, hetzelfde geldt voor de horeca. Contactberoepen mogen niet worden uitgevoerd en de scholen zijn dicht. "Het was lastig om onder die omstandigheden te landen maar volgens mij is dat goed gelukt", zegt ze. In de buitenlucht en via internet leert ze Utrecht en haar inwoners kennen.

Criminaliteit

Politiek gezien is een belangrijk speerpunt het aanpakken van drugscriminaliteit. "Voor Utrecht is het zelfs een gigantische opdracht, want als echt grote stad is Utrecht inmiddels ook voor wat betreft de problematiek rondom openbare orde en veiligheid helaas geen kleintje meer", zei Dijksma tijdens haar beëdigingsspeech.
In september presenteerde de burgemeester het plan 'Grenzen stellen, perspectief bieden', die uitgerekend vandaag op haar jubileum wordt besproken in de Utrechtse gemeenteraad. "Ik maak me grote zorgen over de greep die zware drugscriminelen hebben op grote delen van de stad, op jonge mensen vooral die ze ronselen. Daar moeten we iets aan doen."

Bedreigingen

Dijksma krijgt in haar eerste jaar als burgemeester ook te maken met bedreigingen. In Utrechtse tunnels werden galgen getekend en de naam van de burgemeester wordt erbij geschreven. "Dat was heel vervelend maar het is voor mij niet allesbepalend. Ik vind dat je gewoon je werk moet doen, dat heb ik ook gedaan. Tegelijkertijd vind ik dat we bedreigingen niet mogen normaliseren. Daarom heb ik er een punt van gemaakt en ook aangifte gedaan."

De toekomst van de Domstad

De komende jaren wil Dijksma aan de slag met veiligheid, verduurzaming en ze wil Utrecht nog meer op de kaart zetten. "Niet alleen in Nederland maar ook internationaal. We doen heel veel goede dingen en we moeten dat wat minder geheim houden", zegt de burgemeester.
Al met al bevalt haar functie en nieuwe woonplaats erg goed. "Het is een fantastische stad, ook om in te wonen. Maar vrouwen met smalle hakken op de oude keien van de binnenstad is niet zo'n succesvolle combinatie", zegt Dijksma lachend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.