Leusden neemt bekladdingen hoog op: 'Dit is het schenden van artikel 1'

LEUSDEN - De gemeente Leusden zet alles op alles om racistische leuzen zo snel mogelijk van muren te krijgen. Dat zegt burgemeester Gerolf Bouwmeester in een gesprek op Radio M Utrecht. De burgemeester kan in het belang van het onderzoek nog geen mededelingen doen over mogelijke daders en of ze al iemand op de korrel hebben.
In en om Leusden worden de laatste tijd regelmatig racistische leuzen gekalkt op muren. Gisteren was het raak bij een wooncomplex aan de Vrijhoef. 'Stop omvolking', schreef iemand. Eerder waren ook oorlogsgraven en -monumenten het slachtoffer.
Burgemeester Gerolf Bouwmeester noemt de bekladdingen 'afschuwelijk': "Los van het feit dat je nergens verf moet spuiten op wat van een ander is, zijn het teksten die heel erg kwetsend zijn voor de groepen mensen waarop ze gericht zijn. Leusden is een gemeente, net als veel andere in Nederland, die staat voor een inclusieve samenleving. Dan is het heel naar als er dit soort teksten worden gespoten."
Burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden over de bekladdingen in zijn gemeente

Zo snel mogelijk weg

Als het onderzoek na een bekladding door de politie is gedaan zorgt de gemeente dat de teksten 'zo snel mogelijk verwijderd worden'. De teksten moeten volgens de burgemeester 'vooral niet al te lang zichtbaar zijn'. De politie neemt het, net als de gemeente, hoog op, zegt Bouwmeester: "We willen echt zien wie hier achter zitten, zodat dit stopt. Want dit is meer dan alleen bekladden. Dit is ook gewoon het schenden van artikel 1 en dat is niet voor niets het eerste artikel van onze grondwet, dat we allemaal gelijkwaardig zijn."
De bekladdingen worden meestal gedaan met goudkleurige verf. De politie hoopt dat oplettende getuigen iemand hebben gezien met zo'n spuitbus. Mogelijk dat mensen iemand in hun omgeving kennen die onlangs zulke verf op zijn of haar handen had of op kleding. In het belang van het onderzoek kan de burgemeester nog niet zeggen of er al aanwijzingen zijn.

Vluchtelingen

Of de bekladdingen samenhangen met de komst van minderjarige vluchtelingen naar de gemeente is ook niet glashard te zeggen. Leusden vangt sinds begin december 32 jongens op in conferentiehotel ISVW, maar de bekladdingen begonnen al daarvoor. Het hotel was al wel doelwit, maar de bekladding daar is volgens de burgemeester 'gelukkig op tijd', vóór de komst van de vluchtelingen verwijderd.
"Moet je nagaan, jongeren van vijftien tot zeventien jaar oud, kinderen eigenlijk nog, die gevlucht zijn uit diverse landen, die heel veel hebben meegemaakt ... Dan wil je niet dat ze ergens komen, waarvan ze denken dat ze een veilige plek hebben, dat ze hiermee worden geconfronteerd."
De burgemeester doet nogmaals een oproep aan iedereen die kan helpen bij het pakken van de daders. "Wat we graag krijgen is informatie van bewoners, ondernemers, of wie dan ook, die misschien dingen zien die ons kunnen helpen om deze daders bij hun kladden te grijpen. Want dat is wat we willen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.