Kleine koerswijziging voor Vuelta: peloton komt niet meer langs Veenendaal

VEENENDAAL - In Spanje is zojuist het parcours van de Vuelta 2022 bekendgemaakt, die van start gaat in Utrecht. Voor de Utrechtse etappes is één verschil ten opzichte van de oorspronkelijke route die in 2020 werd bedacht: de renners komen niet meer langs Veenendaal.
Parcours Vuelta 2022 bekend: ploegentijdrit in Utrecht, Veenendaal grijpt net mis
De Spaanse wielerronde zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan in de Domstad. Maar vanwege corona besloot de wedstrijdleiding om de start te verplaatsen naar Spanje. In augustus 2022 komt de Vuelta alsnog naar Nederland, maar Veenendaalse wielerliefhebbers vissen dit keer naast het net.

Verschil

De eerste etappe, een ploegentijdrit door de stad Utrecht, blijft hetzelfde als twee jaar geleden werd bedacht. Dat geldt niet voor de tweede rit, die van Den Bosch naar Utrecht gaat. Oorspronkelijk zouden de renners via de Rijnbrug de provincie in rijden, bij Rhenen, om vervolgens na wat omzwervingen via de zuidkant van Veenendaal richting de Utrechtse Heuvelrug te gaan. Maar in het nieuwe parcours trekt het peloton vanuit Rhenen in één rechte streep richting Amerongen. Vanaf daar rijden de renners naar Overberg, Renswoude en Scherpenzeel om vervolgens richting de stad Utrecht te trekken.
De koerswijziging is gedaan in overleg met de gemeente Rhenen. Een stuk van de route is onlangs namelijk veranderd, waardoor het voor de wielrenners niet meer geschikt is om te passeren.
Wielerfan en raadslid Jaap Pottjewijd is teleurgesteld over de aangepaste route. "We hadden er wel naar uitgekeken om met heel veel Veenendalers langs de weg te staan", zegt hij. Als wielerliefhebber baalt hij maar ook voor Veenendaal vindt hij het jammer. "Je bent toch in beeld als gemeente en dan kan iedereen op tv zien hoe mooi Veenendaal is maar ook hoe enthousiast Veenendaal is over wielrennen."

'In de startblokken'

De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure is vanavond in Spanje om de routepresentatie bij te wonen. Hij benadrukt dat alle Nederlandse organisatoren in de startblokken staan. "Dat geldt ook voor de vele vrijwilligers, bedrijven, sportverenigingen en scholen die allemaal een mooi feest in hun buurt willen maken van La Vuelta Holanda."
De Spaanse wielerronde gaat op vrijdag 19 augustus van start in Utrecht. Na de etappe Den Bosch - Utrecht op dag 2 volgt een rit die begint en eindigt in Breda. Daarna vervolgen de renners de ronde in Spanje.
Wethouder Klaas Verschuure heeft er zin in:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.