Baarns VVD-raadslid Maike Koenders op kieslijst van andere partij

© VVD Baarn
BAARN - VVD-raadslid Maike Koenders in Baarn gaat de komende maanden als zelfstandige fractie verder. Haar partij heeft haar verzocht om haar zetel ter beschikking te stellen, omdat ze voor de komende verkiezingen op de kieslijst van een andere partij staat. Dat gaat ze niet doen, zegt ze tegen RTV Utrecht.
Koenders wierp zich dit najaar op als kandidaat-lijsttrekker voor de VVD in Baarn, omdat de termijn van fractievoorzitter Suzanne Oortman Gerlings erop zit. De VVD koos echter voor André van der Padt, een oud-bestuurslid zonder politieke ervaring. Vorige week liet Koenders weten dat ze haar termijn in de VVD-fractie wilde afmaken, maar niet meer herkiesbaar zou zijn.

Verkiesbare plaats

De verrassing was groot, toen de lokale partij VoorBaarn gisteren een kieslijst presenteerde met Koenders op een in principe kansrijke derde plaats. "Ik werkte met VoorBaarn en het CDA namens de VVD al intensief aan het dossier rond wind- en zonne-energie", verklaart Koenders. "En we zaten als drie partijen steeds op één lijn. Toen VoorBaarn hoorde dat ik na de verkiezingen zou stoppen hebben ze me gevraagd. En ik weet uit ervaring al wat ik aan ze heb."
Koenders zegt dat ze van plan was de overstap pas na de verkiezingen te maken. " Zo lang duurt de resterende periode ook weer niet. Kennelijk zag de VVD dat anders. Ze hebben me gevraagd mijn zetel in te leveren, maar dat vind ik niet terecht. Ik ben op eigen titel gekozen - niet omdat ik het voordeel had van een eerste plaats, of de eerste vrouw op de lijst. Bovendien heb ik in de afgelopen jaren het vertrouwen van veel mensen gekregen die ik niet wil teleurstellen."

Zelfstandig beslissen

Gaat Koenders nu alsnog een voorschot nemen op haar toekomst bij VoorBaarn? "Nee, ik wil het zuiver en integer houden. Ik was als woordvoerder op de dossiers die ik bij de VVD had al gewend om zelfstandig te beslissen en dat blijf ik nu ook doen. Ik blijf gewoon het rechtsliberale raadslid dat ik altijd ben geweest."
Volgens Koenders is voor dat rechtsliberale geluid ook plaats binnen VoorBaarn, dat op dit moment met drie zetels de grootste oppositiepartij is. "Ik ben in de politiek begonnen omdat ik in mijn eigen omgeving een bijdrage wilde leveren. Dat kon altijd bij de VVD. Bij VoorBaarn is het zelfs hun bestaansrecht. Ze staan dicht bij de inwoners, bedrijven en organisaties in Baarn en ik vind het knap dat ze in korte tijd zo'n stevige partij hebben neergezet. Het is een open en hecht team, dat betrokken is bij het belang van Baarn."

Nog net een meerderheid

Doordat Maike Koenders de VVD verlaat houdt de Baarnse coalitie - met verder D66, CDA en ChristenUnie - nog net een meerderheid van tien van de negentien zetels. Daarmee zijn de stemmen van CDA (twee zetels) en CU (een zetel) nu wel van doorslaggevend belang geworden. Oppositiepartij VoorBaarn zou met Koenders virtueel even groot worden als de VVD.
Koenders zegt dat ze zich dat nog niet had gerealiseerd. "Het is mooi dat de coalitie nog steeds een meerderheid heeft. En het heeft in Baarn wel vaker aan een zijden draadje gehangen, ook toen ik nog bij de VVD-fractie hoorde."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.