WOZ-waarde miljoenen huizen anders berekend

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De WOZ-waarde van bijna vijf miljoen huizen wordt vanaf 1 januari 2022 op een nieuwe manier berekend. Bij de nieuwe berekening wordt gekeken naar de oppervlakte van huizen in plaats van naar de inhoud, schrijft Nu.nl op basis van de Waarderingskamer, de organisatie die toeziet op de WOZ. De aanpassing kan gevolgen hebben voor de WOZ-waardes van die woningen.
"De manier waarop WOZ-waardes werden berekend, was niet nauwkeurig genoeg", aldus hoofd inspectie van de Waarderingskamer Ivo Lechner. Dat gebeurde in het verleden ook wel handmatig. Door de nieuwe methode kunnen eerdere fouten aan het licht komen en kunnen WOZ-waardes lager of hoger uitvallen. Dat kan ertoe leiden dat mensen bijvoorbeeld meer OZB-belasting moeten betalen.
Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, hangt af van hoe gemeenten ermee omgaan. Want die kunnen aan de belastingknoppen draaien, waardoor eventuele verschillen opgevangen kunnen worden. De wijziging geldt voor ongeveer 250 van de 352 gemeenten. De rest is al over naar het nieuwe systeem. Daar bleven de gevolgen beperkt.