Scholen slaan kerst niet over op laatste dag: 'Die blije gezichtjes zijn geweldig'

PROVINCIE UTRECHT - Het hing al even in de lucht, maar vandaag is dan toch echt de laatste dag dat de meeste basisscholen open zijn. Dat betekent dat veel scholen nog snel met hun kerstvieringen aan de slag moesten. "We hadden dit eigenlijk voor volgende week donderdag gepland. Maar we hebben het als een gek naar voren gehaald", zegt directeur Scarlett Braat van OBS De Bijenkorf in Houten.
En dat is gelukt: de school is versierd met lichtjes, kerstbomen en kersttakken. In de klaslokalen krijgen alle kinderen een kerstontbijt. Want het kerstfeest overslaan was geen optie. "Het is belangrijk dat kinderen een mooi einde van het jaar hebben voordat ze de kerstvakantie ingaan. Dat ze een punt kunnen zetten en we dit jaar samen kunnen eindigen", zegt Braat.
Vroeger kerstfeest op basisschool in Houten

Laatste keer

Dat is zeker voor groep 8 het geval. Voor de leerlingen zal het de laatste keer zijn dat ze een kerstontbijt op hun vertrouwde school hebben. "Ik vond het jammer dat het verplaatst moest worden naar deze week, maar ik heb hier lang op gehoopt", zegt een leerling dan ook.
Groep 8 van OBS De Bijenkorf viert het kerstontbijt: 'Lang op gehoopt'
Dat ziet ook juf Fianna, die naast een kersttrui ook haar haren met lichtjes heeft versierd. "Het is heel speciaal en hartstikke mooi dat we nog een ontbijt kunnen heben met elkaar." Ze hoopt dat de week eerder vrij geen voorbode is van een langere sluiting volgend jaar. "Ik hoop dat we zo fris het nieuwe jaar in kunnen en heb goede hoop dat we na de kerstvakantie weer gewoon naar school kunnen."

Quarantaine

Toch zal corona naar verwachting nog wel voor de nodige uitdagingen blijven zorgen. Maar bij De Bijenkorf zijn ze daar wel steeds beter op voorbereid, zegt Scarlett Braat. "De afgelopen weken hebben we wel een paar groepen in quarantaine gehad." Het online onderwijs kan dan snel worden opgestart, al heeft de directeur wel een sterke voorkeur voor fysiek onderwijs.
Want dat de leerlingen blij zijn om nog met elkaar te mogen ontbijten, valt ook twee ouders op die vandaag meehelpen. "Als je al die blije gezichtjes ziet, is dat toch geweldig?", zeggen zij.