CDA Leusden verliest twee raadsleden aan nieuwe partij Leusden Vooruit

Albert Kramer en Hilde van den Heuvel.
Albert Kramer en Hilde van den Heuvel. © Leusden Vooruit
LEUSDEN - Het CDA in Leusden telt sinds gisteravond twee gemeenteraadszetels minder. Albert Kramer en Hilde van den Heuvel maakten gisteravond laat bekend dat ze met een nieuwe partij willen deelnemen aan de verkiezingen. Ze vonden de verhoudingen binnen de vijfkoppige CDA-fractie niet langer werkbaar.
Van den Heuvel zegt tegen RTV Utrecht dat ze steeds meer moeite had met de opstelling van haar fractiegenoten op het terrein van duurzaamheid, een onderwerp waarover zij woordvoerder was namens het CDA. "In de samenwerking met de andere partijen hield ik me aan het coalitieakkoord, en ik merkte dat dat in mijn eigen partij niet goed viel. Het CDA raakte verdeeld over de kwestie rond het aanleggen van zonneweides."

Kieslijst

Ook speelt mee dat Van den Heuvel op initiatief van een aantal CDA-leden niet meer verkiesbaar was voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. "We hebben driekwart jaar gewerkt aan het opstellen van een lijst. Toen we die presenteerden kwam een handvol leden met een eigen lijst, waar ik niet op stond. Die is door de Algemene Ledenvergadering aangenomen."
Haar partijgenoot Albert Kramer zou ook moeite hebben gehad met de situatie in de partij en wilde niet op de door de leden ingediende kieslijst staan. Sinds enkele weken hebben Kramer en Van den Heuvel gewerkt aan het oprichten van een nieuwe partij die Leusden Vooruit gaat heten. "We hebben mensen gepolst en zijn nu in gesprek om eind januari een eigen kieslijst in te kunnen dienen", aldus Van den Heuvel.

Middenpartij

Leusden Vooruit wordt volgens een persbericht van de nieuwe partij een middenpartij voor met name gezinnen en ondernemers. "Hierbij staat samenwerken, open communicatie en verbinding voorop. Met een ondernemende en pragmatische wijze van denken en werken willen zij komende raadsperiode een bijdrage leveren om de gemeente Leusden vooruit te helpen naar een vitaal, sociaal en duurzame leefomgeving voor eenieder die in Leusden wil wonen, werken en recreëren."
Van den Heuvel, die gisteravond nog als CDA-raadslid deelnam aan de gemeenteraad, maakte het nieuws aan het slot van de vergadering bekend. Volgens haar werd er positief gereageerd en kwam het voor raadsleden die al gezien hadden dat er spanningen waren binnen de CDA-fractie niet als een grote verrassing. "Een dappere keuze noemden veel raadsleden het", zegt Van den Heuvel. "Partijgenoten van het CDA waren wel verrast, maar ze hebben ons gefeliciteerd."
De meerderheid van de coalitie in Leusden, gevormd door VVD (4 zetels), GroenLinks-PvdA (4 zetels) en CDA (3 zetels), slinkt nu naar één zetel. CDA is niet langer de grootste, maar nu de kleinste partner. De nieuwe fractie die onder de naam Leusden Vooruit verder wil blijft het coalitieakkoord in principe steunen, zegt Van den Heuvel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.