Eindexamens ook dit schooljaar aangepast, LAKS toch teleurgesteld

Demissionair minister Arie Slob in gesprk op het Broekland College in Breukelen.
Demissionair minister Arie Slob in gesprk op het Broekland College in Breukelen. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Vanwege corona mogen eindexamenleerlingen dit jaar een extra herkansing doen en hun examens verspreiden over twee tijdvakken. Op die manier wil demissionair minister van onderwijs Arie Slob scholieren de kans geven hun schoolperiode goed af te sluiten.
Voor het aanpassen van de examens trekt het demissionair kabinet 51 miljoen euro uit. Het is voor het derde jaar op tijd dat de eindexamens in aangepaste vorm plaatsvinden in verband met de coronapandemie.
Op het VMBO hoeven leerlingen dit jaar in maar slechts twee beroepsgerichte profielvakken eindexamen te doen. Voor de overige profielvakken is een schoolexamen voldoende. Leerlingen die een staatsexamen doen mogen een vertrouwenspersoon meenemen.

LAKS teleurgesteld

Scholierenbond LAKS is teleurgesteld dat de zogeheten "duimregeling" komt te vervallen. In dat geval mogen leerlingen een onvoldoende van een niet-kernvak wegstrepen. Volgens Slob is die regeling dit jaar niet nodig omdat er in het voortgezet onderwijs dit jaar weliswaar wel maatregelen en beperkingen waren, maar de scholen niet helemaal dicht hebben gehoeven.
LAKS-voorzitter Iben Maas: "De maatregel die door de leerlingen van vorig jaar als het meest drukverlagend werd ervaren is niet meegenomen. Dat is ontzettend jammer om te zien." Hij denkt bovendien dat het juist positief is dat leerlingen een vak kunnen wegstrepen om zich te kunnen focussen op kernvakken als Nederlands, Engels en Wiskunde.
De eindexamens beginnen op 12 mei. Het eerste tijdvak duurt tot 30 mei. Daarna loopt het tweede tijdvak van 13 tot en met 24 juni. Het derde tijdvak, waarin de herkansingen plaatsvinden, is van 5 tot en met 8 juli.