Borrelen zonder kater: Nieuwegein heeft vanaf vandaag alcoholvrije slijterij

NIEUWEGEIN - Wijn heet er Vinada en in plaats van Amaretto koop je er 0.0-Amaretti: in winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein zit sinds vandaag een alcoholvrije slijterij. Eigenaar Wim Boekema wil er "volwassen alternatieven" bieden om mee te proosten. "Steeds meer mensen willen niet drinken en dan is het fijn als je alsnog een lekker drankje kunt drinken."
Borrelen zonder kater: Nieuwegein heeft vanaf vandaag alcoholvrije slijterij
In de schappen staan niet alleen alcoholvrije wijnen en bieren, maar vooral ook verrassende combinaties met ingrediënten als gember, venkel en tijm. Hete pepers zorgen ervoor dat je ze net zo voelt branden in je keel als een echte borrel. "Ook deze dranken zijn niet bedoeld om achterover te gieten, maar om van te genieten", zegt Boekema.
Vaak kun je op een feestje kiezen tussen alcohol, sinas, cola of water. Als daar een alcoholvrije cocktail of bubbel bij komt, hebben veel mensen een fijnere avond
Wim Boekema, eigenaar
De eigenaar opende onlangs de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland in Haarlem. Al gauw volgden filialen in Heerhugowaard, Leiderdorp en nu dus Nieuwegein. Boekema: "Er komt steeds meer vraag naar een fijn drankje maar dan zonder alcohol. Vaak kun je op een feestje kiezen tussen alcohol, sinas, cola of water. Als daar een alcoholvrije cocktail of bubbel bij komt, hebben veel mensen een fijnere avond."

Steeds minder alcohol

Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat mensen inderdaad steeds minder alcohol drinken. Bijna de helft van de Nederlanders houdt zich tegenwoordig aan het advies van de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken of niet meer dan één glas per dag. Een paar jaar geleden, in 2014, lag het aantal lichte drinkers en geheelonthouders nog op 37 procent.
Proosten zonder alcohol? Als er maar bubbels in zitten
Klant
"Ik slik zoveel medicijnen, dat ik geen alcohol meer wil", zegt een van de eerste klanten vandaag. Ze koopt een alcoholvrije wijn, zodat ze "toch kan meedrinken" met haar man. Twee andere vrouwen zeggen vooral nieuwsgierig te zijn naar het alcoholvrije aanbod, omdat ze minder willen drinken voor hun gezondheid. "Proosten zonder alcohol? Ik vind het prima. Als er maar bubbels in zitten", klinkt het.

'Niet te pruimen druivensap verleden tijd'

Vroeger werden er volop grappen gemaakt over mensen die geen alcohol drinken. Sterker nog: uitlatingen van cabaretier Youp van 't Hek zorgden er zo'n dertig jaar geleden voor dat het alcoholvrije bier Buckler uit de Nederlandse schappen werd gehaald. "Zelfs alcoholvrije wijnen (de moeilijkste categorie, red.) zijn steeds beter geworden", meent eigenaar Boekema, "het is al lang niet meer die niet te pruimen druivensap van vroeger."
Eigenaar Boekema van de alcoholvrije slijterij.
Eigenaar Boekema van de alcoholvrije slijterij. © Asega
Een man in de winkel is het met hem eens. Hij zegt erbij dat hij geen kenner is, maar concludeert na een flinke slok bubbelwijn zonder alcohol: "Ik proef het verschil niet." Doordat de dranken bewerkelijk zijn om te produceren - voor alcoholvrije wijn moet bijvoorbeeld eerst gewone wijn gemaakt worden, waarna de alcohol eruit wordt gehaald - zijn de prijzen niet heel anders dan in een gewone slijterij. Boekema: "Maar je wordt zonder kater wakker."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.