Amersfoortse broers achter virale kerstclip met Rutte, De Jonge en OMT'ers: 'Mensen lach op hun gezicht bezorgen in moeilijke tijd'

© Fake It or Leave It
AMERSFOORT - Mark Rutte, Hugo de Jonge, Diederik Gommers en Jaap van Dissel die in een kerstachtige outfit een kerstliedje zingen. Tel daar de swingende heupen, zwierende handen en hoge uithaal bij op en een nieuwe boyband lijkt geboren. Maar niets is minder waar, toch kunnen we wel even kijken hoe dat eruit zou hebben gezien in een deepfakevideo. Twee broers uit Amersfoort hebben het filmpje gemaakt en kunnen niet geloven dat hun creatie viraal gaat op sociale media.
"We wilden mensen vooral in deze moeilijke tijd een fijne kerst wensen, een lach op hun gezicht bezorgen. Het is tof dat dat nu is gelukt, dat is het werk aan de video meer dan waard", aldus broers Matties (27) en Cas Grooten (29) tegen RTL Nieuws.

Zit heel veel werk in

De broers zijn met deze kerstvideo zeker twee weken bezig geweest en die moeite betaalde zich vrijwel direct uit. Honderdduizenden views op YouTube en TikTok en het gaat rond in allerlei groepen op WhatsApp. Mensen willen vooral weten hoe het filmpje in elkaar is gezet, zegt Matties. "Dat vinden we wel grappig. Omdat iedereen zo gewend is dat alles zo snel gaat in deze wereld, denkt men dat je dit zo kan maken. Maar dat gaat niet zomaar met een foto en een telefoon, er zit echt heel veel werk in."
Matties en Cas hebben sinds dit jaar een bedrijf dat deepfakevideo's maakt voor bijvoorbeeld televisieprogramma's. Ze gebruiken ingewikkelde technieken waar ze zich in de coronacrisis in hebben gespecialiseerd, zeggen de broers tegen RTL Nieuws. "Je hebt allereerst veel beeldmateriaal nodig van de mensen die je wil deepfaken, dus bijvoorbeeld van Mark Rutte. Daarnaast moet je sterke, slimme computers hebben en veel kennis hebben van de software."

Bekijk hier de deepfakevideo: