Dit zijn de lockdownmaatregelen tot zeker 14 januari

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nederland gaat toch weer in lockdown. Vrijwel alles gaat op slot. De maatregel gaat morgen om 05.00 uur in en duurt tot zeker 14 januari. Dat werd vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn tot ten minste 9 januari dicht. Scholen wordt gevraagd voor de zekerheid afstandsonderwijs voor te bereiden. Op 3 januari besluit het kabinet of het onderwijs weer open kan. Basisscholen zouden al dicht zijn tot en met 9 januari vanwege de kerstvakantie. Voor het hoger onderwijs stond de kerstvakantie tot en met 3 januari gepland.
Ook de horeca, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels gaan dicht. Hetzelfde geldt voor bioscopen, theaters, poppodia, musea en niet-medische contactberoepen. Essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, blijven open. Bestellen en afhalen is toegestaan.
De groepsgrootte binnen en buiten wordt naar maximaal twee personen teruggebracht. Er is een uitzondering gemaakt voor de Kerst: dan zijn er vier bezoekers welkom.

Kinderen mogen buiten blijven sport

Alle binnensportlocaties gaan de komende tijd dicht. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel buiten blijven sporten tot 17.00 uur. Ze kunnen trainen en onderling wedstrijden spelen op hun eigen club. Competities worden stilgelegd.
Volwassenen mogen slechts alleen of met zijn tweeën sporten, op 1,5 meter afstand, kondigde het kabinet zaterdagavond aan in de persconferentie. Professionele sportwedstrijden, zoals de wedstrijden in het betaalde voetbal, mogen zonder publiek doorgaan.
De lockdown is "onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt", zei Rutte. De mutant verspreidt zich sneller dan al werd gevreesd en is vermoedelijk voor de jaarwisseling dominant. Ingrijpen is nodig "om erger te voorkomen". RIVM-baas Jaap van Dissel lichtte toe dat met de lockdown tijd wordt gekocht. Ook zei hij dat de maatregelen worden afgebouwd als de gevolgen van omikron meevallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.