Burgemeester van Utrecht over harde lockdown: 'Het is een tocht door de woestijn, maar we lopen hem samen'

© Femke van den Heuvel
PROVINCIE UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma roept Utrechters in een videoboodschap op om moed te houden nu ons opnieuw een ingrijpende lockdown staat te wachten.
"Ik kan me goed voorstellen dat u er moedeloos van wordt", zegt Dijksma. "Vlak voor Kerstmis, het feest van het licht, sluiten horeca, culturele instellingen en niet-essentiële winkels hun deuren en wordt het letterlijk donker. Een hard gelag: voor de ondernemers die dit treft."

Tijd kopen met lockdown

Dijksma wijst erop dat het coronavirus ons meer onder controle houdt dan andersom. "Het vaccineren helpt. Maar een boostervaccin is nodig, want onze immuniteit neemt af naarmate de prik langer geleden werd gezet. En dus wordt er met deze nieuwe maatregelen tijd gekocht om iedereen een nieuwe prik te kunnen geven."

Steun, begrip en tolerantie

Dijksma: "Mijn hart gaat uit naar de medewerkers in de zorg, de ziekenhuizen, huisartsen en de GGD; naar de moedige mannen en vrouwen van de politie; naar onze betrokken boa's die zich weer moeten schrap zetten voor de zware tijd die komen gaat. Zij verdienen onze steun. Onze tolerantie. Ons begrip; ook als u het niet eens bent met deze ingrijpende besluiten van de regering."
Heb uw naasten lief; vooral als het een eenzame buurman of buurvrouw betreft
Burgemeester Dijksma
De burgemeester roept op moed te houden en het leven te vieren, ook al is het in kleine kring. "Heb uw naasten lief; vooral als het een eenzame buurman of buurvrouw betreft.

Strategie voor de langere termijn

Ook wil Dijksma de komende de tijd met elkaar bedenken hoe we weer 'in control' komen. "Hoe we beter kunnen inspelen op de grillen van dit virus zodat onze samenleving weerbaarder wordt en we weer open kunnen gaan zonder de volksgezondheid grote schade aan te doen."
Met andere burgemeesters heeft zal bij het kabinet aangedrongen op een strategie voor de langere termijn. "Laten we samen nadenken over wat wel kan. Dat geeft ons moed. Het brengt perspectief voor de langere termijn. Samen kunnen we dat!"
Dijksma besluit haar videoboodschap met een kerstwens: "Ik wens u ondanks alles een warme, gezonde, bedachtzame en liefdevolle Kerst. Hopelijk in het gezelschap van de mensen die u lief heeft. Want dit is weliswaar een tocht door de woestijn. Maar we lopen hem wel samen. Niet alleen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.