Lockdown dreun voor Utrechtse horeca, podia en ondernemers: 'Kom met visie voor lange termijn'

© Michiel Ton
PROVINCIE UTRECHT - De harde lockdown is een nieuwe dreun voor de cultuursector, horeca-ondernemers en het midden- en kleinbedrijf (MKB). Hoewel in de provincie Utrecht begrip klinkt voor de onzekerheid omtrent de omikronvariant, is er ook behoefte aan meer duidelijkheid en een langetermijnvisie.
Jan Hagenouw, voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, wordt er moedeloos van. "Dit raakt het hele land en de horeca het meest, zeker in deze tijd van het jaar. Ik hoop dat ze nou eens gaan komen met een visie die verdergaat dan drie weken. Die zou er na bijna twee jaar coronacrisis wel eens mogen zijn. Wij dringen daar al langer op aan, maar in het regeerakkoord is er niets over te vinden."

Culturele sector

TivoliVredenburg-directeur Jeroen Bartelse: "De culturele instellingen zijn reëel over deze situatie. Dat is wel de teneur. Het is nu allemaal te risicovol en onzeker om open te kunnen. Ik weet dat er door de gemeenten een goede financiële compensatie wordt geregeld bij het Rijk."
Bartelse is ook voorzitter van de Taskforce culturele en creatieve sector. Hij zit regelmatig om tafel met het ministerie. "We zijn ook in gesprek over de lange termijn. Bijvoorbeeld over signaalwaardes waarbij iedereen precies weet waar hij aan toe is, ook wat betreft de steunpakketten en de inzetbaarheid van het coronatoegangsbewijs. Daarnaast moet er wetgeving komen omtrent het coronatoegangsbewijs voor personeel."
TivoliVredenburg heeft door de avondlockdown al veel af moeten zeggen en gaat nu dus helemaal dicht. "Met de artiesten gaan we in overleg of er bijvoorbeeld livestreams mogelijk zijn. Ook gaan we kijken of het mogelijk is om de panden van de theaters en podia in het land allemaal mooi te verlichten.

Ondernemers

Anton Verbunt van MKB-Utrecht: "Je wordt er natuurlijk wel een beetje moedeloos van als je dit de avond van tevoren hoort, maar ik hoor graag wat het alternatief is. Boosteren kan helpen en ik hoop dat daar de prioriteit ligt."
Verbunt wil vooral naar de toekomst kijken en niet in verwijten vervallen. "Dat gebeurt al zoveel. Ik vraag me ook wel af waarom we niet eerder zijn begonnen met de boostercampagne en niet harder doorprikken. Maar goed, laten we daarover ophouden. De realiteit is dat dit virus nog wel even blijft. Het antwoord is denk ik niet meer IC-bedden, maar kijken hoe mensen minder ziek worden zodat het onze maatschappij minder ontwricht. En ik denk dat iedereen zich wel moet realiseren dat de mensen die het land nu draaiend proberen te houden zich te pletter werken en hier ook niet blij mee zijn. Wat meer positiviteit zou iedereen helpen."
Verbunt vindt het ook belangrijk dat de portemonnee ruimhartig wordt getrokken. "Het is de vraag hoe het MKB wordt gecompenseerd en of er niet eens extra ondersteuning nodig is. Veel ondernemers worden heel zwaar getroffen door een lockdown. Er komt veel stress bij kijken en je raakt medewerkers kwijt. Soms vraag ik me af of er maatschappelijk niet wat meer compassie moet zijn. Iedereen denkt maar dat ondernemers rijk zijn en alles kunnen betalen, maar ik kan je vertellen dat dit zeker niet het geval is."

Hogescholen

Bij hogescholen is begrip voor de aangekondigde maatregelen wegens de onzekerheid rondom de nieuwe omikronvariant. Wel zal "dit nieuws hard aankomen bij onze studenten, docenten en medewerkers", aldus Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen.
Limmen stelt dat hogescholen de afgelopen tijd het belang van fysiek onderwijs voorop hebben gesteld "omdat we weten hoe belangrijk dat is voor de mentale gezondheid van onze studenten. We hopen daarom van harte dat deze situatie van korte duur is".

Studenten

Het nieuws over de sluiting van het hoger onderwijs is een bittere pil, vinden de studenten zelf. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos: "De sluiting van het hoger onderwijs valt rauw op ons dak; we hadden gehoopt dat we zo vlak voor de kersvakantie het jaar nog fysiek konden afmaken. Maar we houden ons vast aan het idee dat als we nu door de zure appel heen bijten, we na de kerstvakantie weer verder kunnen gaan met fysiek onderwijs."
Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog onzeker, op 3 januari zal het demissionaire kabinet daar een besluit over nemen.

Musea

De musea sluiten voor de vierde keer in deze coronacrisis hun deuren. Dat doen ze met pijn in hun hart, maar tegelijk ook met het vertrouwen dat ze ook na deze sluiting mensen weer een veilig en leuk bezoek kunnen bieden. Dat zegt een woordvoerster van de Museumvereniging in een reactie op de nieuwe coronamaatregelen.
De musea begrijpen volgens haar dat Nederland voor de uitdaging staat mensen voldoende gezondheidszorg te kunnen bieden. De musea zouden natuurlijk het allerliefst bezoekers willen ontvangen, dus ze houden de blik op een betere toekomst gericht, aldus de woordvoerster.

Kerken

De Protestantse Kerk in Nederland ( PKN) roept aangesloten kerken op om tijdens de zware lockdown die zondag ingaat hun diensten zoveel mogelijk online te houden. In uitzonderlijke gevallen kan volgens de PKN, dat verspreid over Nederland 2149 kerkgebouwen bezit, wel worden besloten tot fysieke diensten. Dat zal met name het geval zijn tijdens de feestdagen. In dat geval vraagt de organisatie wel om het aantal aanwezigen te beperken tot maximaal vijftig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.