Deadline verkiezingen: vandaag laatste kans voor nieuwe partijen om zich aan te melden

PROVINCIE UTRECHT - Het lijkt nog heel ver weg, maar ze staan over drie maanden toch echt op de agenda: de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaag is een belangrijke deadline in het voorbereidingsproces want het is de laatste dag dat je je als nieuwe partij kan aanmelden. Levert dat nog last-minute verrassende aanmeldingen op of wordt het kiezen uit oude vertrouwde gezichten?
"Het zou nog wel kunnen maar ik denk dat de meeste partijen de voorbereidingen al wat eerder getroffen hebben. Of al een keus hebben gemaakt om niet meer mee te doen omdat het niet meer gaat lukken", zegt Harmen Binnema, docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit Utrecht.
Hij ziet verder dat er nog steeds een groot aantal lokale partijen meedoen, maar de landelijke partijen zullen ook deze verkiezingen weer goed vertegenwoordigd zijn. "Het verschilt natuurlijk heel erg per gemeente, maar er zijn heel veel lokale partijen", zegt hij. "In het hele land zien we ongeveer tussen de 25 á 30 procent lokale partijen en in Utrecht ligt dat aantal rond de 20 procent."

Minder lokaal

In de provincie Utrecht zijn dus minder lokale partijen actief dan op andere plekken in Nederland. Volgens Binnema is daar een hele simpele verklaring voor: "In een aantal gemeenten hebben die traditionele partijen die ook landelijk actief zijn, zoals de SGP, de voorkeur.
En dat is niet de enige landelijke invloed die tijdens de komende verkiezingen merkbaar gaat zijn. Binnema denkt dat veel mensen hun oordeel en keuze laten afhangen van dingen die in Den Haag spelen. "Het is ook een eerste populariteitstest voor het nieuwe kabinet als het allemaal meezit. Je merkt ook zeker in tijden dat het door corona lastig is om op straat campagne te voeren, zichtbaar te zijn, dat die landelijke verhoudingen heel dominant zullen gaan zijn."
Docent van de UU over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen: "Het is ook een eerste populariteitstest voor het nieuwe kabinet"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.