Kerststallenroute in Baarn: 'Mensen kennen vaak alleen de Coca Cola-kerstman'

BAARN - Kerststallen in Dick Brunastijl, met zelfgebreide poppen of van Lego, en zelfs een stal die ooit nog is gemaakt door onderduikers: in Baarn kun je - coronaproof - bij meer dan 300 huizen kijken naar de verbeelding van het kerstverhaal. Volgens de organisatie trekt de Kerststallenroute nu al dagelijks enkele honderden bezoekers van binnen en buiten de gemeente.
'De kerststal hoort bij onze Europese cultuur', aldus Jacqueline van den Eshof (rechts).
'De kerststal hoort bij onze Europese cultuur', aldus Jacqueline van den Eshof (rechts). © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Ik reed 26 jaar geleden in België en daar zag ik in een muziektent een verlichte kerststal staan", zei Jacqueline van den Eshof op Radio M Utrecht. "Dat zou leuk zijn in Baarn, dacht ik. Ik had twee doelen. Ik wilde dat kinderen en hun ouders weer eens zouden weten waar het met Kerstmis om gaat. Ze kennen vaak alleen de Coca Cola-kerstman. En de kerststal hoort ook bij onze prachtige Europese cultuur."
Radio M Utrecht bij de Kerststallenroute in Baarn
Van den Elshof stond aan de wieg van 'De Weg van het Licht', die elk jaar een groter deel van Baarn beslaat. Inwoners, al dan niet religieus, hebben afgelopen weekend weer een keur aan stallen, schilderijen, wandkleden en andere creaties in hun voortuin of serre gezet, zodat wandelaars er bewonderend bij kunnen stilstaan. "Mensen zijn er echt blij mee", aldus Van den Elshof. "Ze zeggen dat het zo leuk is om te doen en je kunt zien dat ze genieten."
De traditie van de kerststal

De traditie om met een kerststal de geboorte van Jezus Christus te herdenken zou in het jaar 1223 zijn begonnen, toen de heilige Franciscus van Assisi bij het stadje Greccio een levende kerststal inrichtte. In de Bijbel staan diverse verhalen over de geboorte van Jezus. Het Evangelie van Lucas beschrijft hoe Jozef voor een Romeinse volkstelling naar Bethlehem moest, de stad van zijn voorvader koning David. Hij nam de hoogzwangere Maria mee. Omdat alle herbergen vol waren weken ze voor overnachting uit naar een stal.

Dat Jezus in een stal is geboren wordt overigens nergens in de Bijbel beschreven. Ook de beroemde os en ezel worden niet genoemd. Wel kun je lezen dat het kind in doeken gewikkeld in een voerbak lag. Lucas vertelt hoe herders in het veld van een engel hoorden dat er een redder was geboren, en dat zij, zoals voorspeld, in Betlehem het kindje in de kribbe aantroffen.

In het Evangelie van Mattheüs staat dat drie wijzen uit het oosten een bijzondere ster volgden omdat ze er een voorteken in zagen. Ze vonden Jezus, Maria en Jozef, in een huis waar de ster boven bleef stilstaan. Het hoge bezoek bracht volgens Mattheüs mirre, wierook en goud mee. Dat zijn verwijzingen naar de zalving en de toekomstige kruisdood, naar de goddelijkheid van het kind en naar het koningschap.

Bron: De Weg van het Licht

Het lijkt erop dat de lockdown de jaarlijkse openluchtexpositie nu in de kaart speelt. Omdat er niets anders te doen is en Baarnaars toch even de buitenlucht in willen, zie je 's avonds veel gezinnen en stellen op ruime afstand van elkaar op straat lopen. Tegenwoordig kun je de bezichtiging best over meerdere dagen spreiden, want de route is inmiddels ruim vijf kilometer lang en ook buiten de officiële route duiken kerststallen van inwoners op.
"Het is absoluut coronaproof", zegt Jacquelines buurvrouw Joyce, die ook in de organisatie zit. "Je bent lekker buiten en er is voldoende ruimte om afstand te houden. En als er al iemand bij een kerststal staat, wacht dan gewoon even."
Een kerststal van Lego.
Een kerststal van Lego. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De ruim 300 tafereeltjes van de Kerststallenroute in Baarn zijn vrijwel allemaal zichtbaar vanaf de openbare weg. Ze zijn op afstand te herkennen aan witte sterren en bij elke kerststal hangt een kaartje waarop de route is aangegeven. Deelnemers hebben de stallen en stalletjes in de meeste gevallen zelf gemaakt. De route is nog tot en met 6 januari te bezichtigen. De lichtjes gaan in principe dagelijks om 11.00 aan en om 23.00 uur weer uit.
Het spel 'Wie is het?' in kerststal-vorm.
Het spel 'Wie is het?' in kerststal-vorm. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.