GGD sluit woensdag 21 kleine vaccinatielocaties en gaat prikken op 8 grote locaties

De vaccinatielocatie in Hoog Catharijne.
De vaccinatielocatie in Hoog Catharijne. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Inwoners van de provincie Utrecht kunnen vanaf woensdag alleen nog terecht bij 8 grote priklocaties in de regio. Het gaat om de Utrechtse Jaarbeurs, de Expo Houten, Hoog Catharijne, Amersfoort Rijtuigenloods, het Meander Medisch Centrum en op plekken in de gemeenten Nieuwegein, Veenendaal en Woerden. "Een kleine locatie heeft in verhouding meer medewerkers nodig dan een grote", zegt de GGD over de beslissing.
Het gaat om een tijdelijke maatregel. 21 kleinere vaccinatielocaties gaan voorlopig dicht omdat alle medewerkers nodig zijn bij de grotere locaties, zodat meer mensen sneller een booster kunnen krijgen. GGD regio Utrecht moet namelijk zo'n één miljoen inwoners in enkele weken tijd vaccineren. ''We doen echt een beroep op alle inwoners om toch de stap te nemen en naar zo'n vaccinatielocatie te komen. Het zal een besluit zijn voor enkele weken, daarna komen we echt weer terug in al die gemeenten om de mensen daar te vaccineren.''

Boosterprikken

"Om deze grote operatie mogelijk te maken, moeten we zo efficiënt mogelijk werken om zo snel mogelijk inwoners te vaccineren. Een kleine locatie heeft in verhouding meer medewerkers nodig dan een grote", zegt Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD. "Denk hierbij niet alleen aan artsen die prikken, maar ook aan medewerkers die het hele vaccinatieproces begeleiden zoals hosts, administratieve medewerkers en EHBO-ers."
In totaal sluiten er dus 21 vaccinatielocaties. Iedereen die al een afspraak had staan krijgt bericht van de GGD over waar ze nu precies moeten zijn. Rigter: "We plannen deze mensen zo snel mogelijk opnieuw in, op een andere locatie. We realiseren ons dat inwoners hierdoor verder moeten reizen. Op dit moment vragen wij de medewerking en begrip van onze inwoners. Dit is de enige manier waarop wij iedereen zo snel mogelijk kunnen vaccineren."

Zestigplussers

Op dit moment zijn alle zestigplussers aan de beurt voor een boosterprik. De overheid geeft gefaseerd nieuwe geboortejaren vrij om mensen uit te nodigen een afspraak te maken. Dit gebeurt van oud naar jong. De GGD wil benadrukken vooral af te wachten en niet zelf contact op te nemen voor een afspraak.
Rigter: "We zetten alles op alles om hen voor eind december een booster te laten halen. Degenen die nu een afspraak hebben staan bij een dichtbij locatie, krijgen op korte termijn een sms, of worden gebeld om de afspraak om te verzetten. We vragen met klem om hierover niet zelf contact te zoeken met GGDrU. We nemen contact op binnen enkele dagen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.