Virale filmpjes in 2021: van de zwaaiende opa en oma tot daklozenhelper Tijs (14)

PROVINCIE UTRECHT - Wat een jaar is het geweest. Weer werd er veel gevraagd van ons incasseringsvermogen. We begonnen met een lockdown en we eindigen met een lockdown. En dat terwijl we allemaal hoopten dat de grootste corona-ellende achter ons lag. Maar we willen op deze laatste dag van het jaar niet treuren. Laten we omzien naar wat mooi was. Geniet van onze fijnste, ontroerendste, liefste, grappigste en meest bekeken filmpjes van 2021.

Hartverwarmend: opa en oma zwaaien elke dag naar scholieren

Els en Aryan Sikkema uit Zeist gingen dit jaar viraal. Al tien jaar lang zwaaien ze elke ochtend naar alle kinderen die door hun straat naar school gaan. De twee zijn een begrip in de buurt en worden de 'zwaai opa en oma' genoemd.
Het filmpje dat we over Els ewn Aryan maakten werd massaal overgenomen, bijvoorbeeld door het Jeugdjournaal, het Regionieuws van de NOS en Jinek. De video op onze Instagram-pagina is al bijna 1 miljoen keer bekeken. "We wisten niet wat ons overkwam", liet het paar ons later weten.
Virals 2021: Opa en oma zwaaien al 10 jaar lang naar alle basisschoolkinderen uit de buurt

Who's that 'criminal'? Guus (10) betrapt op belletje lellen

"Ik vind het eigenlijk wel leuk. Ze noemen me in de klas nu de crimineel van Cothen." De 10-jarige Guus van Leeuwen uit het Utrechtse dorp Cothen ging belletje trekken bij dorpsgenoot John van Gend toen hij onderweg was van de gymzaal naar school. Maar door de camera van de buitenlamp werd hij betrapt.
Toen John de beelden zag, dacht hij dat het wel leuk zou zijn om een berichtje op zijn pagina te zetten met een foto van de de jonge belletjeleller, compleet met zwart balkje voor de ogen. "Gewoon als grap en met een dikke knipoog. Zo van: ik heb je gezien hoor! En als je weer bij mij belletje trekt krijg ik een chocoladereep van je!" En zo sportief als Guus was, bezorgde hij door diezelfde avond een chocoladereep door de brievenbus van John.
Virals 2021: zo werd belletjeleller Guus een hit op internet

In de winter zwemmen in de gracht: 'Dat geeft echt een kick'

'Bikkels' Nienke, Heleen en Monique trekken ook in de winter hun baantjes in de Angstel in Abcoude. Meestal vroeg in de ochtend, nog voor het werk. En ze zijn van plan de hele winter door te gaan.
Voor Heleen pakt het buiten zwemmen extra goed uit. Ze heeft longproblemen en probeerde eerder conditie op te bouwen door hard te lopen, maar dat ging niet goed. Vriendin Monique stelde voor dat ze eens mee kwam zwemmen. Een paar maanden later zag de longarts "enorme boosts bij bepaalde testen", aldus Heleen. Toen hij hoorde dat ze buiten zwom was hij euforisch. "Hij zei: dit moet je echt blijven doen, dit is fantastisch." Zelf merkt ze het ook. "Ik heb meer kracht en longvolume."
Virals 2021: In de winter zwemmen in de Angstel: 'Dat geeft echt een kick'

Tijs (14) helpt Utrechtse daklozen: 'Dit zijn ook gewoon mensen'

Tijs (14) had tijd over en besloot begin dit jaar te gaan helpen in de Utrechtse daklozenopvang, net als zijn vader al eens deed.
Bijzonder? Wij vinden van wel, maar voor Tijs is het meer dan vanzelfsprekend dat hij maaltijden kookt en uitdeelt aan degenen die geen thuis hebben. "Dit zijn ook gewoon mensen. Sommigen zouden gewoon je oom kunnen zijn!"
Virals 2021: Tijs (14) helpt in de Utrechtse daklozenopvang

Wie wordt er niet blij van muurschilderingen van Jan is de Man?

Kunstenaar Jan Heinsbroek, alias Jan is de Man, geniet steeds meer (internationale) bekendheid vanwege zijn indrukwekkende muurschilderingen. Je kent bijvoorbeeld misschien wel de boekenkast bij de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.
Jan werkte juni dit jaar aan een van zijn grootste projecten ooit. Een flatmuur in Nieuwegein toverde hij om tot een gigantische vitrinekast met daarin dierbare spullen van omwonenden. "Zij wonen immers hier. Het is echt voor de bewoners."
Een knuffelbeertje, een bloemenvaas en een speelgoedfietsje: stukje bij beetje verschenen ze op de muur van de Penningburgflat. Wij kwamen filmen en het werd prachtig.
Virals 2021: Flatmuur in Nieuwegein wordt schilderij met dierbare spulletjes van de bewoners

Ouderen dansen zich in het zweet tijdens workshop van studenten

"Als dat maar geen spierpijn wordt", dachten wij nog. Maar deze ouderen in de Utrechtse wijk Ondiep boeide dat niet. Op uitnodiging van Stichting 't Sticht gooiden ze de heupen los tijdens een workshop van twee studentenverenigingen. Van salsa tot rock 'n roll: alles kwam voorbij. De ouderen genoten, de studenten genoten en jullie genoten massaal van dit filmpje.
Virals 2021: Utrechtse ouderen dansen erop los: 'Dit is leuker dan bingo!'

Jaaroverzicht

Welke verhalen gingen er nog meer viral? Social media verslaggever Bernadette Keizer maakte een overzicht van de best bekeken verhalen op Instagram.
Dit zijn de best bekeken verhalen van 2021

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.