Druk op Gelderland opgevoerd om mee te betalen aan verbreding Rijnbrug, brandbrief verstuurd

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een groot aantal gemeenten en organisaties hebben een brandbrief aan de provincie Gelderland ondertekend. Daarin roepen ze de Gedeputeerde Staten van die provincie alsnog op om financieel bij te dragen aan de verbreding van de Rijnbrug bij Rhenen.
De brug kent slechts één rijbaan in beide richtingen. Daardoor staat het verkeer regelmatig vast. Na onderzoek werd besloten om in beide richtingen een extra rijstrook toe te voegen. Een bestuursakkoord hierover werd ook door de provincie Gelderland getekend.

Flink duurder

Maar daarna bleek dat de brug veel duurder uit zou pakken dan eerst berekend. De verbreding bleek liefst 65 miljoen euro meer te gaan kosten dan de oorspronkelijk begrote 85 miljoen euro. Daarmee stond de uitbreiding van de brug opeens op de tocht. Want de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland zeiden dat ze geen middelen hadden om die extra kosten te dekken. Bovendien kon ook niet worden uitgesloten dat de kosten nog verder zouden stijgen.
Veel andere betrokken partijen reageerden boos. Rhenen liet weten verbijsterd te zijn en de provincie Utrecht vond dat je "zo als overheden niet met elkaar omgaat".

Geen andere oplossing

Morgen breekt een belangrijke dag aan als de Gedeputeerde Staten van Gelderland besluiten of ze de samenwerking rond het project voortzetten. In aanloop daarnaar is de brandbrief nu door een groot aantal partijen aan de provincie gestuurd. Onder de ondertekenaars zijn ook de regio's Foodvalley en Rivierenland en de gemeenten Rhenen, Veenendaal, Neder-Betuwe, Bure en Tiel.
In de brief roepen de partijen Gelderland op om de samenwerking voort te zetten en financieel bij te dragen aan de brug. Volgens hen is er simpelweg geen andere oplossing. Op de weg staan nu al regelmatig files. Daarnaast zijn er plannen om in de regio 25.000 woningen te bouwen tot 2040. "Zonder robuuste en duurzame infrastructuur is dat gewoon niet mogelijk", zeggen alle partijen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.