Ouderen moeten nog verder reizen voor boosterprik, gemeente Heuvelrug doet oproep aan vervoerders

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Door een nieuwe werkwijze van de GGD moeten inwoners van de provincie Utrecht vanaf woensdag nog verder reizen voor hun boosterprik. Geen goede zaak, vindt ouderenbond ANBO. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft begrip voor de situatie en speelt erop in met een oproep aan (vrijwillige) vervoerders.
Rond 7 januari moeten alle Nederlanders boven de 18 jaar de kans hebben gehad om een afspraak te maken, maakte het kabinet zaterdag duidelijk. Om de boostercampagne te kunnen versnellen, sluit de GGD regio Utrecht tijdelijk 21 kleine prikstraten. Acht grote vaccinatielocaties blijven over: in Utrecht (Jaarbeurs en Hoog Catharijne), Amersfoort (Rijtuigenloods en Meander), Nieuwegein, Veenendaal en Woerden. Op 27 december opent een nieuwe locatie in Houten.
Een kleine locatie heeft naar verhouding meer personeel nodig dan een grote, legt de GGD uit. "Denk hierbij niet alleen aan artsen die prikken, maar ook aan medewerkers die het hele vaccinatieproces begeleiden zoals hosts, administratieve medewerkers en EHBO'ers."
Iedereen die al een afspraak heeft op een kleine locatie, krijgt bericht. "We plannen deze mensen zo snel mogelijk opnieuw in, op een andere locatie. We realiseren ons dat inwoners hierdoor verder moeten reizen. Op dit moment vragen wij de medewerking en begrip van onze inwoners. Dit is de enige manier waarop wij iedereen zo snel mogelijk kunnen vaccineren." De GGD wijst er daarnaast op dat de sluiting voor enkele weken is en doet een beroep aan ouderen om echt de stap te nemen om naar een van de acht vaccinatielocaties te komen.
GGD: 'Zodra het kan gaan we weer de regio in om mensen te vaccineren'

ANBO

Ouderenbond ANBO zegt toch wel verrast te zijn. "We kregen eerst signalen dat er meer locaties komen en dan is het toch anders", aldus woordvoerder Renate Evers. "Dit is volgens de GGD dus efficiënter, maar uit een peiling onder onze achterban bleek vorige week al dat voor veel mensen de vaccinatielocaties te ver weg zijn en dat wordt nu alleen maar erger." De ANBO is voorstander van maatwerk, bijvoorbeeld door prikbussen in te zetten en kleinschalige locaties te openen waar ouderen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn makkelijk naartoe kunnen.
Op een kleine locatie prik je 200 mensen per dag, maar in de Jaarbeurs 10.000
GGD regio Utrecht
Volgens de GGD is een prikbus in deze fase van de pandemie, waarbij vanwege de omikronvariant geen tijd te verliezen is, geen optie en moeten nu keuzes worden gemaakt. "Op een kleine locatie prik je 200 mensen per dag, maar in de Jaarbeurs 10.000", verduidelijkt woordvoerder Lydia van der Meer.

Utrechtse Heuvelrug

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug wonen veel ouderen. Zij waren al aangewezen op verder gelegen priklocaties zoals in Woudenberg, maar die gaat nu dicht. Dat wordt dus een reis naar Amersfoort of Veenendaal als je bijvoorbeeld in Leersum woont. De gemeente roept via haar website formele en informele partijen op om ouderen te vervoeren. "We hebben bijvoorbeeld al het vrijwilligersproject Maatje Mobiel", zegt wethouder Hans Waaldijk.
Hij vindt het vervelend voor de ouderen dat ze verder moeten reizen, maar is ook vol begrip voor het besluit van de GGD. "Ze staan voor een enorme logistieke operatie en ik snap dat ze daar ook grote locaties voor nodig hebben. We zijn in het weekend al op de hoogte gesteld en kunnen er dus op inspelen. Daarnaast is het zo dat er in onze gemeente al behoorlijk wat oudere inwoners zijn gevaccineerd. We zijn al een tijdje bezig met boosteren."

Stichtse Vecht en Lopik

In Stichtse Vecht is het plan niet bij iedereen goed gevallen. "Efficiënt, ja dat begrijp ik. Maar gezien de verdeling over de provincie is het nadelig voor inwoners van de gemeente Stichtse Vecht", twittert Kenneth de Boer van Lokaal Liberaal. "De keuze is nu Utrecht, Woerden, Nieuwegein of Veenendaal. Een forse afstand ook gezien de matige OV-verbindingen. Ik begrijp de keuzes, maar keuzes kunnen altijd herzien worden."
Inwoners van de gemeente Lopik zullen ook wat verder moeten reizen. De priklocatie in het dorpshuis gaat dicht. Nieuwegein is nu de dichtsbijzijnde locatie in de provincie Utrecht. Dat is zo'n 20 kilometer verderop als je in de kernen Cabauw of Polsbroek woont. Een woordvoerder wijst erop dat er niet heel veel verandert. De priklocatie in het dorpshuis in Lopik was slechts één dag in de week open en gaat naar verwachting snel weer open. Volgens de gemeente rijdt er in de tussentijd geen vrijwilligersbus voor inwoners.

Problemen bij afspraak maken

ANBO hoopt intussen dat het allemaal goed afloopt, want er spelen nog veel problemen bij het maken van een afspraak, ziet de bond. "Telefonisch is dat nog steeds heel moeilijk en online kan je alleen voor jezelf een afspraak maken en niet voor je partner." En de tijd dringt. "Ruim een miljoen 60-plussers hebben nog geen afspraak en het doel is om die groep over elf dagen geprikt te hebben. Dat lijkt me onhaalbaar", aldus de woordvoerder van de bond.
De GGD'en denken dat het kan lukken. In de Amersfoortse Rijtuigenloods wordt na een pilot nog meer gas gegeven met een andere vaccinatiemethode. De prikkers gaan langs de bezoekers die al klaarzitten in een stoel. Na de inenting kunnen ze daar blijven zitten om nog een kwartier eventuele reacties op de prik af te wachten. Hierdoor wordt het proces versneld en is er ook minder beweging in de vaccinatielocaties.
Het RIVM en bijwerkingencentrum Lareb onderzoeken of de wachttijd na de vaccinatie helemaal geschapt kan worden. Dit zou het proces nog in grote mate kunnen versnellen, zeggen deskundigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.