Alles cancelen in plaats van een topomzet: lockdown voor recreatie en cultuur tijdens kerstvakantie extra zuur

UTRECHT - Ze dachten zich net op te kunnen maken voor een topomzet. In plaats daarvan stond vandaag voor recreatiecentrum Play-In, net als voor veel andere bedrijven in niet-essentiële sectoren, in het teken van het zoveel mogelijk beperken van de schade.
De vakantie is namelijk de hoogtijperiode voor het speelparadijs in Leidsche Rijn. De extra week vakantie die de basisschoolleerlingen kregen, kwam hen dan ook goed uit. "We hadden meer inkopen gedaan, personeel ingeroosterd en veel boekingen staan. Het komt dan als een harde klap dat we alles moeten cancelen," vertelt Frans Jansen, de eigenaar van het speelparadijs.
Lockdown in kerstvakantie harde klap voor speelparadijs
Drie en een half jaar geleden openden Frans en zijn vrouw samen het speelcentrum, maar door alle coronamaatregelen zijn ze in totaal al zes maanden dicht geweest. Ze krijgen steun van de overheid, maar die is niet genoeg. "Ik hoop dat de overheid gaat besluiten om 100 procent te vergoeden en dat niet alles telkens uit onze eigen zak moet komen."

'Programma streamen'

De verslagenheid is eveneens groot bij de Stadsschouwburg in Utrecht. Ook hier wordt geprobeerd om de schade te beperken, zegt Lucia Claus van de directie. "We hebben niet veel keus, we kunnen niks anders doen dan de Schouwburg sluiten zoals ons gevraagd is te doen. Alles is geannuleerd en we gaan aankomend weekend een programma streamen."
Ondanks dat de theaters moeten sluiten, begrijpt Claus het ingrijpen van de overheid. "Ik snap dat we dit moeten doen om met z'n allen de pandemie onder controle te houden. Maar het blijft jammer en zuur. Vooral voor de cast en crew van de kerstproductie. Zij hebben een voorstelling gemaakt, maar nooit gespeeld voor publiek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.