Buit van overval op Amersfoortse juwelier gevonden tijdens doorzoeking in drugszaak

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie eist 20 maanden gevangenisstraf tegen de 20-jarige Amersfoorter die wordt verdacht van een gewapende overval op juwelier Heart & Arrow, bijna twee jaar geleden. De buit werd teruggevonden toen zijn huis werd doorzocht vanwege een drugszaak, bleek vandaag tijdens de behandeling van de zaak in de Utrechtse rechtbank..
Arash B. heeft tijdens een eerdere zitting bekend dat hij op 13 februari 2020 om drie uur 's middags de zaak in Amersfoort binnenliep. De eigenaresse van de zaak was op dat moment alleen in het winkeltje. B. richtte een nauwelijks van echt te onderscheiden neppistool op haar hoofd riep: "Geef al dat goud, geef al dat goud!"

Dummies

Terwijl zij de overvaller herhaaldelijk duidelijk probeerde te maken dat de sieraden voornamelijk zogenaamde dummies waren, gooide hij de inhoud van een van de vitrines in zijn tas en ging er vandoor. Buiten liet hij zijn nepwapen op straat vallen. Het dna dat daarop werd aangetroffen bracht de politie uiteindelijk op het spoor van de jonge Amersfoorter.
De sieraden werden teruggevonden toen het huis van B. werd doorzocht, omdat hij werd verdacht van dealen van cocaïne en heroïne. Daarbij werd ook een kleine dealersvoorraad harddrugs aangetroffen. Hij wilde eerst niets over de overval zeggen. Pas nadat hij in de drugszaak tot een half jaar cel werd veroordeeld, legde hij een bekentenis af over de juwelenroof.

Opwelling

In de rechtbank verklaarde de Amersfoorter eerder dat hij de overval in een opwelling had gepleegd, omdat hij zonder werk zat en schulden had. Vandaag vertelde hij dat drie schuldeisers hem hadden gedwongen om de juwelierszaak te overvallen, maar hij wilde geen namen noemen. Toen ze merkten dat het nepjuwelen waren, kreeg hij ze terug en gaven ze hem de kans om de verschuldigde 2.000 euro rustig af te betalen, beweerde hij.
Van het nepwapen beweerde B. dat hij het twee dagen voor de overval bij een speelgoedwinkel had gekocht en zwart had gespoten. Hij wist zich echter niet meer te herinneren bij welke winkel hij het had gekocht en hoe hij aan de verf was gekomen. De officier van justitie geloofde niets van het verhaal en volgens de rechters zijn dergelijke imitatiewapens verboden en niet zomaar bij gewone speelgoedwinkels te koop.

Doodsangsten

In haar slachtofferverklaring werd duidelijk dat de eigenaresse doodsangsten heeft uitgestaan tijdens de overval, waarbij zij recht in de loop van het wapen keek. Door het trauma kon zij lange tijd niet te werken en tegenwoordig helpt zij alleen klanten op afspraak. Een confrontatie met de verdachte kan zij niet aan, vertelde haar partner. De vrouw heeft nog altijd nachtmerries van de overval en durft niet alleen naar haar zaak.
De buit was volgens de verzekering zo'n 20.000 euro waard, ondanks het feit dat het grotendeels om dummies ging. Anders was de waarde vele malen hoger geweest, zegt het OM. De verdachte zou het slachtoffer een schadevergoeding van 12.500 euro moeten betalen voor het niet vezekerde deel en het leed dat hij haar heeft aangedaan.

Onvoorwaardelijk

De officier van justitie eist verder een onvoorwaardelijke celstraf tegen B., omdat de jonge Amersfoorter volgens hem niet van plan is om mee te werken aan reclasseringstoezicht en andere voorwaarden. Hij zou dan de namen van zijn criminele vrienden moeten noemen en dat weigert hij, betoogde de aanklager.
Volgens zijn advocaat heeft zijn cliënt oprecht spijt en is het begrijpelijk dat hij niet de namen wil noemen van zijn vermeende schuldeisers die hem tot de overval zouden hebben aangezet. De advocaat vroeg de rechtbank de straf te beperken tot de lengte van het voorarrest. Tegen zijn veroordeling in de drugszaak heeft hij overigens hoger beroep aangetekend.
Vanwege de naderende feestdagen neemt de rechtbank een week langer om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op 10 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.