Rijkswaterstaat verwacht dat het 'echt wel koud' wordt en stuurt strooiwagens op pad

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Rijkswaterstaat strooit maandagavond in de provincie Utrecht preventief zout op de wegen om gladheid dinsdagochtend te voorkomen. In vrijwel alle andere provincies wordt ook gestrooid, alleen in Zeeland zijn de strooiwagens nog niet op pad gestuurd.
Het wordt vannacht "echt wel koud, het asfalt is nul graden dus water bevriest meteen", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "Er is grote kans dat vocht uit de lucht door condensatie bevriest op de weg. Door te strooien krijgt het in de ochtend geen kans om aan te vriezen." Vooral bruggen en viaducten worden voorzien van een zoutlaag. Die worden door het vele staal erin en door de wind nog kouder dan andere wegdelen.
In Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein laat U-OV de trams de hele nacht doorrijden. Op die manier hoopt de vervoerder te voorkomen dat er ijzel op de bovenleidingen komt.
Het KNMI voorspelt een heldere nacht met mist. Geleidelijk zullen er richting dinsdagnacht op veel plaatsen mistbanken ontstaan. De gemiddelde temperatuur ligt rond de -3 graden, op sommige plekken daalt het zelfs naar -5 of -6 graden.