Eerste matige vorst, mogelijk sneeuw met Kerstmis

© RTV Utrecht
DE BILT - De eerste officiële 'matige vorst' van deze winter is een feit. De temperatuur in De Bilt daalde vanmorgen om 06.40 uur naar -5,2 graden, meldt Weer.nl.
In grote delen van het land daalde de temperatuur afgelopen nacht tot onder het vriespunt. Er is sprake van officiële matige vorst als de temperatuur in De Bilt onder de -5 graden komt. De laatste keer dat het matig vroor was op 6 maart van dit jaar. Vorig jaar werd de eerste officiële matige vorst op 31 januari gemeten. Dat was toen het einde van een recordlange periode van 740 dagen zonder matige vorst.
Weerbureau WeerOnline houdt nog altijd rekening met een witte Kerst in delen van het land. Toch is er komend weekend ook kans op regen bij temperaturen ruim boven het vriespunt. Droog en zonnig wordt het sowieso niet.
Donderdag wordt het door wind uit het zuiden of zuidwesten een stuk zachter en ook vrijdag is het met 7 tot 9 graden verre van winters. Net ten noorden van Nederland ligt dan echter een scheiding met veel koudere lucht, die in Denemarken en het uiterste noorden van Duitsland op Kerstavond sneeuw oplevert bij temperaturen rond of net onder het vriespunt.
Als die scheidslijn boven ons land komt kan het tijdens de Kerstdagen flink gaan sneeuwen, met mogelijk zelfs een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter. Het noorden van Nederland heeft daar meer kans op dan de rest van het land.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.