Vijf verdachten in vuurwapenzaak A2 nog vast, twee naar huis gestuurd

© Koen Laureij
VIANEN - Vijf van de zeven verdachten die dit weekend zijn aangehouden in onder meer Utrecht en Breukelen worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze werden opgepakt na een politieachtervolging en zijn mogelijk betrokken bij de handel in vuurwapens en wapenbezit. De overige twee arrestanten zijn naar huis gestuurd.
Na de achtervolging stelde de politie bij Vianen een onderzoek in, waarvoor de snelweg zaterdagavond enkele uren moest worden afgesloten. Er was een tas uit de vluchtende auto gegooid, met daarin volgens de politie drie automatische vuurwapens en een handvuurwapen.

Belgische kentekens

De politieachtervolging begon zaterdag toen agenten in Amsterdam zagen dat een zware sporttas in een auto werd overgeladen. Twee voertuigen met Belgische kentekens reden daarna naar de A10. Een van de twee wagens kreeg een stopteken, maar de bestuurder negeerde dat. De andere auto was toen al uit het zicht verdwenen.
De politie nam zware wapens in beslag.
De politie nam zware wapens in beslag. © Politie
Wat volgde werd een klopjacht waarbij zulke hoge snelheden werden bereikt dat de politie zich uiteindelijk genoodzaakt zag de achtervolging te staken. Op de A2 bij de afrit Vianen was de tas met de wapens uit het raam gegooid. Voor het politieonderzoek werd de snelweg enkele uren afgesloten voor het overige verkeer.

McDonald's

Een 26-jarige Amsterdammer die bij de transactie in Amsterdam betrokken was, werd intussen in Utrecht gezien, in gesprek met drie anderen. De politie hield ze alle vier aan en vond even later de andere Belgische auto met twee inzittenden bij de McDonald's in Breukelen. Ook zij werden aangehouden.
In een huis in de Amsterdamse straat waar de tas was overgeheveld werd nog een 18-jarige vrouw gearresteerd. Binnen vond de politie meerdere zware wapens, munitie, verdovende middelen en contant geld.
Twee van de mannen die bij de ontmoeting in Utrecht waren aangehouden zijn inmiddels vrijgelaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.