Geen kerstdiner voor deze zorgverleners, zij werken tijdens de feestdagen

PROVINCIE UTRECHT - Terwijl jij je misschien wel aan het klaarmaken bent voor een kerstlunch of diner, trekken bijvoorbeeld zorgverleners in onze regio vandaag hun witte jas aan. Hoe is het om te werken tijdens de feestdagen? Drie zorgverleners vertellen hun verhaal.
Martine Otten draait deze Kerst een 24-uursdienst
Martine Otten draait deze Kerst een 24-uursdienst © Diakonessenhuis
Martine Otten is intensivist bij het Diakonessenhuis. Ze begint op Eerste Kerstdag met een 24-uursdienst. "In coronatijd blijf je al die tijd in het ziekenhuis. Eerder bracht je tijdens zo'n dienst ook wel een paar uur thuis door, om te slapen bijvoorbeeld of om even samen te eten." Maar dat is er dit jaar niet bij. "Het is de afgelopen tijd veel drukker. Je moet meer doen in een dienst. Het is ook niet zo dat ik 24 uur op mijn benen sta, maar het is wel zó druk, dat ik in het ziekenhuis blijf."
Otten heeft vorig jaar niet gewerkt tijdens de kerstdagen en weet dus nog niet hoe het in de coronatijd is. "Normaal tijdens de kerstdagen zit je ook wel bij elkaar met het verplegend team, maar dat kan nu denk ik niet. De IC is opgesplitst in een corona-cohort en een niet-corona gedeelte. Dus je kan nu niet samen eten bijvoorbeeld, omdat de afdeling gesplitst is. Maar het ziekenhuis regelt altijd wel iets lekkers."
Als je de dienst begint en je ziet: ik heb nog twee bedden vrij, is dat meteen een opluchting.
Martine Otten, intensivist in het Diakonessenhuis
De afgelopen tijd was bij vlagen hectisch, vertelt Otten. "We zaten tegen de maximale capaciteit aan. In je eigen ziekenhuis zit je dan steeds onder of net over de maximale capaciteit. Het is echt een logistieke puzzel. Mensen die je normaal gesproken op de IC zou willen opnemen, laat je nu bijvoorbeeld nog even op de longafdeling liggen en controleer je daar wat vaker. Je neemt dus soms andere beslissingen", vat ze samen. "Als je de dienst begint en je ziet: ik heb nog twee bedden vrij, is dat meteen een opluchting."

Onzekere periode breekt aan

De komende periode is bijzonder onzeker. "Volgende week blijft het wel goed gaan", durft Otten te zeggen. "Maar de weken daarna, het is heel onzeker wat de omikron-variant gaat doen. En of de maatregelen genoeg zijn om de ziekenhuizen niet te overspoelen." Qua werkdruk houdt ze het prima vol, zegt de intensivist. "Maar ik zou het de hel vinden als we mensen moeten weigeren. Als er mensen doodgaan omdat er geen bed is."
De kerstdagen ziet Otten wel met plezier tegemoet. "Ik heb zin in kerstavond met mijn gezin en werken met Kerst vind ik ook nooit erg. Tweede Kerstdag slaap ik een beetje uit, want de week erna werk ik de hele week. Ik ben met de herfstvakantie vrij geweest en ben met de voorjaarsvakantie vrij. Andere collega's moeten nu van hun vakantie genieten."
Kim Kooren is SEH-verpleegkundige bij het St. Antonius Ziekenhuis
Kim Kooren is SEH-verpleegkundige bij het St. Antonius Ziekenhuis © Sint Antonius
Kim Kooren is SEH-verpleegkundige bij het St. Antonius Ziekenhuis en is de kerstdagen nog vrij, maar blikt alvast vooruit naar Oudejaarsavond. Dan trekt zij haar witte jas aan. "Je werkt tijdens Kerst of Oud en Nieuw en dit jaar hebben we met een clubje collega's afgesproken met Oud en Nieuw te werken. We hebben een gezellige groep bij elkaar verzameld."
Kooren vertelt dat het normaal gesproken een drukke dienst is. "Het is echt rennen en vliegen. Al proberen we met zijn allen wél met alcoholvrije bubbels te proosten. Er zijn ook altijd oliebollen en appelbeignets en het ziekenhuis is versierd. Met Kerst wordt er vaak een kerstontbijt gedaan met collega's. Er hangt een hele fijne sfeer rond de feestdagen."

Coronaverdenking

Of het druk wordt dit jaar, durft ze niet te voorspellen. "Vorig jaar was het rustiger door het vuurwerkverbod, maar ik weet niet goed hoe het dit jaar gaat zijn. Spoedzorg is van alles; coronazorg met mensen die benauwd zijn, maar ook een auto-ongeluk, een gebroken been of buikpijn. Als er bij die laatste koorts bij komt kijken, dan is er een coronaverdenking en gaat de patiënt naar de corona-afdeling. Maar iedereen verdient en krijgt dezelfde zorg."
"De ene dag zijn we best druk. De andere dag lijkt het af te nemen. Je kan niet inschatten hoe de dag gaat lopen. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar het lijkt wat rustiger te worden. Achter de schermen zijn collega's ongetwijfeld veel bezig met wat de nieuwe variant gaat doen. Ik ben daar niet dagelijks mee bezig. Ik kijk meer wat de dag ons gaat brengen. We kunnen wel bezig zijn met wat de komende tijd in petto heeft, maar ik richt me liever op nu en wat we nu kunnen betekenen voor de patiënt."

Een 'deur-proost'?

Of er dit jaar ook geproost kan worden tijdens de jaarwisseling, is nog maar de vraag. Ook de SEH bij het St. Antonius heeft namelijk een corona-cohort waar andere collega's werken. Het is even afwachten of die collega's bij elkaar kunnen komen. "Misschien wordt het een deur-proost."
Anouk werkt in de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag
Anouk werkt in de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag © Meander Medisch Centrum
Anouk Banda brengt vandaag nog door met familie, maar in de avond gaat ze naar het Meander Medisch Centrum voor een nachtdienst van Eerste op Tweede Kerstdag. Zij hoopt eigenlijk wel op een patiënt vannacht. Banda is namelijk klinisch verloskundige.
"Je merkt dat het krijgen van een kindje rondom de Kerst een extra laagje met zich meebrengt. En er is ook een kerstsfeer in het ziekenhuis. Er hangt natuurlijk ook versiering op de post en het is extra speciaal allemaal."

Werken met Kerst

Met collega's onder elkaar, is het ook gezellig, vertelt Banda. "Je bent 's nachts ook met een kleiner clubje. En dat maakt dat je ook gezellig met elkaar bent, als je event tijd hebt. Je kan ook een beetje terugblikken op het afgelopen jaar. Het is een reflectiemoment en dat is ook wel leuk."
Het afgelopen jaar was pittig, legt Banda uit. "We hebben regelmatig nee moeten verkopen en mensen moeten overplaatsen. Of bijvoorbeeld een ingeleide bevalling toch een dag moeten uitstellen. Alles binnen de veilige kaders natuurlijk. We hebben echt tegen code zwart aangezeten."
Ook de zorg was anders, legt Banda uit. "Er mocht bijvoorbeeld maar één iemand bij de bevalling zijn. Meestal is dat de partner, maar het mag ook een oma zijn. Sommigen zijn erg teleurgesteld, omdat ze bijvoorbeeld ook hun moeder of zus erbij willen hebben. Of een geboortefotograaf. Maar er is ook veel begrip onder de patiënten voor de situatie."
Dat maakt ook de rol van de zorgverleners anders, vertelt ze. "Ik merk dat sommige vrouwen me echt bedanken dat ik al die tijd bij ze ben geweest. De band tussen zorgverlener en patiënt is zeker niet slechter geworden, misschien wel hechter."

Hopen op rustigere tijden

De verloskundige denkt dat er nu rustigere tijden aanbreken. "Bij vlagen merk je dat de diensten minder druk worden." Ze ziet wel vaker patiënten met corona. "Maar dat was te verwachten met de besmettingscijfers. Doorgaans komen gevaccineerden er goed doorheen. Maar we hebben ook wel ongevaccineerden moeten intuberen op de IC. Dat is heel heftig."
Voor komende nacht hoopt Banda dat alles rustig blijft als ze na haar kerstdiner richting het ziekenhuis gaat. Maar dan wel mét een mooie bevalling natuurlijk. "Want een kindje krijgen tijdens de Kerst, dat is wel heel bijzonder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.