Hilde Paalvast maakt een kunstwerk als eerbetoon aan het feminisme

AMERSFOORT - Als kind in een streng religieus gezin voelde glaskunstenaar Hilde Paalvast zich ondergeschikt aan de man. Haar jeugd, waarin de rollen voor mannen en vrouwen duidelijk vastgelegd waren, vormen inmiddels een inspiratiebron voor haar kunst. Haar nieuwste kunstwerk is een eerbetoon aan het feminisme. Ze hoopt dat het uiteindelijk te zien zal zijn bij een expositie over vrouwenrechten.
Feministisch glaskunstwerk in de maak
"Ik vond het lastig", vertelt Paalvast over de strikte rolverdeling in haar jeugd. "Ik heb een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel en als dan zo duidelijk is dat je ondergeschikt bent aan de man, is dat voor een jonge vrouw heel moeilijk."
Hilde Paalvast in haar atelier in Amersfoort met enkele van de portretten.
Hilde Paalvast in haar atelier in Amersfoort met enkele van de portretten. © RTV Utrecht

Eerbetoon

Met haar nieuwe kunstwerk wil ze stilstaan bij alle mensen die een bijdrage leverden aan het feminisme. Ze gebruikt daarvoor portretten van vrouwen én mannen. "Het feminisme is niet alleen van vrouwen, in mijn beleving, maar dat is niet iedereen met mij eens," overpeinst Hilde. "Voor mij is het zéker dat er ook een aantal mannen in mijn kunstwerk horen. Ik denk dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen ook ten goede komt aan de man en er waren ook zeker mannen die daar voor streden."
De mensen op het kunstwerk hebben ieder hun eigen betekenis. Van nobelprijswinnaar Malala Yousafzai tot Coco Chanel, allemaal hebben ze de weg voor deze generatie mannen en vrouwen vrijgemaakt. Ieder op een eigen unieke manier, vindt Paalvast: "Eén van de mannelijk geportretteerden is Prince. Wat ik belangrijk vind is dat hij zich niet conformeerde naar een standaard man. Hij straalde uit: ik ben wie ik ben. En dat vind ik heel bijzonder."
Stukjes kapotgeslagen glas weer een geheel gemaakt: 'Iets wat stuk is kun je weer heel maken en wordt daardoor misschien wel waardevoller.'
Stukjes kapotgeslagen glas weer een geheel gemaakt: 'Iets wat stuk is kun je weer heel maken en wordt daardoor misschien wel waardevoller.' © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Museum gezocht

Hilde hoopt dat haar kunstwerk van tachtig feministen veel gezien zal worden. Voorlopig komt het in de expositieruimte naast Hildes atelier, maar het verdient een groter podium, vindt de kunstenaar: "Ik hoop dat ik ergens aan kan sluiten bij een expositie over vrouwenrechten. In Nederland, maar misschien zelfs wel daar buiten!"
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.